Борисов: Имаме прекрасен диалог с президента Радев

Нахално е кметът на Хасково да не си отива заедно с Добрев, обяви той

0
60
борисов
Бойко Борисов

Беквокали“ на държавния глава ли са Корнелия Нинова и Елена Йончева, попита премиерът

Имам прекрасен диалог с президента Радев. Когато си служиш с факти, мисля че истината винаги е най-доброто, което може да се казва. Президентът Радев може да ме държи отговорен, ако аз и мой министър сме говорили по начин, по който е уронил президентската институция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на специална пресконференция от Евксиноград.

Над мен има парламент и тогава съм аз. Парламентът има свой живот и всеки ден е битка. Борба се води за всеки глас в този фрагментиран парламент“, каза още Борисов. Премиерът коментира и темата за така наречените беквокали. „Нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър. Това не се дава на всеки-да ти отговаря за медийния образ. Той я изпрати в парламента да громи ГЕРБ. Тя го прави от сутрин до вечер. Той виновен ли е за това?“, попита Борисов.

Другият бек вокал – госпожа Нинова, това е неговият Цветанов. Това с негово знание ли се прави. Той ли ги кара? Ако се тръгне по тази плоскост, те първи започнаха“, добави той. По думите на Борисов проблемът не е свършил, а сега започва. Това е тежко разделение според него.

Картините на насилие в сърцето на Европа, след терористичните актове, няма да отшумят и свършат. Той може да ме държи отговорен, ако когато има посещение при мен или когато той пътува, ми правят така, както направи Росен Плевнелиев. На срещата ни пратиха заместник-министър“, каза той.

„Ние сме се разбрали да си стикове програмите. Обадих му след срещата с Американската търговска камара и синдикатите. Той ми разказа за посещението си в шатите. Аз му казах, че които министри му трябват, ще му ги предоставя. Поговорихме си по още 2-3 теми. Казах му, че оттегляме цялата процедура с Антон Тодоров. Прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една-единствена цел – държавата да е спокойна. Това беше в понеделник на обяд. Ни най-малко не съм усетил, че някой се готви за война с нас. Много пъти съм му казвал да ги остави в парламента“, разкри премиерът.

Всичко, което е поискано, ние сме показали максимално държавническо отношение. Където аз съм участвал, винаги има негов представител. С Иво Христов работя прекрасно“, каза още премиерът.

Що се отнася до Хасково, Борисов каза, че е морално кметът да си подаде оставката и да има нови избори там. „Така като стана във Варна. Демокрацията е най-добрият начин човек да си изчисти името и да покаже на чия страна е обществото“, поясни той.

Всеки съди сам по себе си. За БСП управлението винаги е било власт и пари, Делян Добрев винаги е бил специалист в областта си. Реакцията на партията е разбираема, защото той е в партията от началото. Тук мисля, че е грешката на партията. Толкова ангажираната ми програма не ми позволи да се видя с тях, допълни Борисов по повод оставката на Делян Добрев.

„Тезата и БСП са правили така“ не е в наша полза. Всички знаем какви са БСП. Разговарях с Добрев в неделя сутрин. Ние сме длъжни да покажем, че оставката е и морален акт. Тогава хората могат да оценят плюсовете и минусите на един човек. Да, партията иска да остане и той е добре дошъл“, каза още Борисов.

„Отдавна думата кум няма значение в обществото както е било в едно време. Да ходиш да взимаш. На кум вода се не гази. Сега младите хора търсят някой приятел, който да сложи един подпис, за да узаконят акта“, коментира премиерът. „Дори нахалството на кмета да не си отива с Делян Добрев не го разбирам. Но това е негов морал, негово право.

В разговора ми с Добрев аз усетих, че той иска да покаже именно такъв морал, като си подаде оставката„, посочи още той. „Ние 2009 г. дойдохме и обещахме да няма роднини в бордовете, да няма партийни назначения. Защото имаме и другия пример. Финансовият министър. Той уволни жена си и тя седи вкъщи и киселее.

И моята сестра, като всеки лекар искаше да стане принципал на една болница. Тя до ден днешен кълне Москов, но истинският виновник съм аз. Аз ги помолих да не я назначават. Моята дъщеря, ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата“, каза още Борисов.

Говорейки за вчерашната балканска среща в Евксиноград вчера, Борисов каза, че дори опонентите му анализатори, „които безспорно са червени“, признават, че усилията на ГЕРБ дават успех в това, да се успокояват Балканите. „Бяхте свидетели каква огромна болка за несправедливост има в сърбите, но те бяха тук. Ние останалите трима членове на ЕС –Гърция, Румъния и България, показвахме, че Сърбия е част от Европа и ние трябва да им дадем перспектива.

Вчера насаме с Алекси и румънския колега си начертахме план, да се срещнем с Юнкер, да кажем нашето мнение. После да общуваме с другите колеги. Да се опитваме да убедим, че между България Румъния Словения и Хърватия е добре и останалите държави да получат перспектива“, разказа Борисов за срещата.