Бойко Борисов: Служебните правителства на Радев доведоха до този хаос и катаклизми във всички сфери на държавата

0
343
Борисов след срещата с ПП-ДБ.

Нямаме никакъв спор с г-жа Нинова, заяви лидерът на ГЕРБ

„От втората политическа сила ясно казаха, че не е възможен кабинет, но ясно казаха, че и много от политиките ни ще бъдат подкрепяни, което също е важно за управлението на един кабинет. От утре започваме срещите с останалите партии. Амбициите ни са – ако се договорим за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, за приемане на бюджет, План за възстановяване, да тръгнат еврофондовете, с подкрепата, която заявиха втората партия, много бързо можем да наваксаме изоставането“. Това заяви след срещата с ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му съществен елемент за споделена отговорност са и ИТН, и ДПС, и БСП.

„Въпросите им бяха провокативни, за да ни провалят разговорите с другите. Аз не им го спестих“, каза Борисов. „Служебните правителства на Радев доведоха до този хаос и катаклизми във всички сфери на държавата. Трябва да се опитаме с общи усилия, дори и ако останат в опозиция“, коментира Борисов.

Запитан дали се разговаря за това, кой кои министерства може да управлява, Борисов каза, че не. Първо трябвало от ПП-ДБ да заявят, че са готови да участват. Второ да предложат имена. И накрая Мария Габриел да ги одобри.

Запитан за колко време трябва да управлява евентуалното правителство, Борисов каза, че не трябва пълен мандат. „Най-малкият срок е да се приеме бюджетът за догодина. Като се има предвид, че сега ще приемем за тази година, а септември-октомври за следващата, то ще изтече тази година. Затова Асен Василев говори за 18 месеца. Значи трябва да е година-година и половина минимум“, каза Борисов.

Той заяви, че няма проблем с БСП и няма никакъв спор с Нинова. „По всички международни данни ние сме шестата държава по износ на оръжия за Украйна. Ние имаме много оръжие, което срокът му на годност изтича. В рамката на солидарността на НАТО можем да си подменим оръжието и да дадем на Украйна това, което трябва. Нямаме никакъв спор с г-жа Нинова. Ще се спази същия принцип, по който се изнасяше оръжие“, каза Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ са поели ангажимент и Стою Стоев ще бъде избран за председател на правната комисия. „Това е доверието, като се каже нещо се изпълнява“, каза още Борисов.