Борисов: Колко да сме зле? По „Витошка“ няма празно

Според него контрабандата е паднала почти до 6%

1
148
премиер
Бойко Борисов

В София не можеш да се разминеш, но и в Бургас и Варна също, допълни премиерът

Като дойде петък, няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас, и Варна.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусия „Бизнесът и правителството в един отбор”, цитиран от БГНЕС. 

Борисов говори за спада на нивото на контрабандата и засилването на социалната политика. 

По думите му преди 2 г. контрабандата на цигари е била 34% и това е бил повод чуждестранните компании да напускат страната. „Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година“, каза Борисов и уточни, че това му е струвало много усилия:

Не може да си представите какви усилия съм правил, за да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура и т.н., уточни Борисов. Това е голямо усилие, което трябва да го правиш всеки ден. Така че, в това направление – битката с контрабандата – мисля, че надделяхме, но само 2 месеца служебно правителство и 200 млн. по-малко в бюджета, подчерта премиерът.

Борисов обясни, че правителството прави усилия за намаляване на административната тежест върху бизнеса, като за сметка на това може да се увеличи заплащането на работниците. „Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука. Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система”, каза Борисов и допълни, че в една държава всичко е приоритет.

Трябва да създадем усещането на хората за справедливост, колкото повече работим в тази посока, толкова по-добре. Като дойде петък няма разминаване по „Витошка”, кафе няма празно. Зле сме но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна”, отбеляза той.

Борисов очаква бизнесът да подкрепи инвестицията на правителството в образованието.„Решихме двойно увеличение за учителските заплати, за да ги върнем добрите учители в училищата, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат“, каза премиерът.