Радев против да даваме оръжие на Украйна, за ареста на Борисов препраща към Петков

0
186
Румен Радев Снимка: архив

След срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Министерският съвет трябва да даде ясна информация, настоя той

Този, който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Нашата основна задача е да не оставим гражданите и ядрената ни централа без адекватна противовъздушна отбрана. Виждате, че на териториите на съседни държави падат дронове със заряди. Ние не трябва да допуснем това да се случи на наша земя, заяви президентът Румен Радев при посещението си в Стара Загора.

Той заяви, че след срещата на министъра на отбраната и на премиера със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, Министерският съвет трябва да даде ясна информация.

„На първо място нашата основна задача е да не допуснем гражданите и стратегически обекти да останат без адекватна противовъздушна отбрана, виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях падат. Не трябва да допускаме това да се случи тук“, заяви Радев.

За ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов президентът каза, че не се меси в работата на правоохранителните органи, а дали е отвличане на вниманието „трябва да питате министър-председателя“, лаконично отговори той.

Румен Радев коментира и темата с изграждането на заводи за батерии. „Трябва да има ясна оценка на риска за батериите, това явно е нова авангардна технология“, заяви той.

„Както ви казах, не се меся по никакъв начин в работата на правоохранителните органи“, подчерта отново Радев по темата с ареста на Бойко Борисов.