Борисов: На олигарсите не им харесва да им конфискуваме „ролсройсите“, но да спазват закона

16 фабрики за нелегални цигари са разбити през 2016 година

0
169
борисов
Преди форума Борисов и главният прокурор Цацаров се срещнаха с баварския главен прокурор Рейнард Рьотле. СНЍИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Едва 4,7% контрабанда на цигари, отчита проучване

За първи път в България е анализирано изключително ниско ниво на контрабандни цигари – 4,7%.

Това показва проучване за количеството контрабандни цигари за второто тримесечие на 2018 година. На представянето му бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Според данните, дори в градове, в които преди е имало високо ниво на разпространение на контрабандни цигари, днес се отчитат изключително ниски нива.

България има най-ниски нива на употреба на контрабандни цигари в сравнение с други страни от Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов обясни колко усилия се полагат в борбата с контрабандата на цигари. Само от 2016 година са разбити 16 фабрики. Много фабрики следим над година и половина. В последните разбити работниците стоят по две седмици без да излизат – там живеят, там се хранят, там спортуват, а след това се качват на един бус и се карат за Украйна или Молдова, а други хора ги разпространяват.

Не мога да не поздравя колегите от прокуратурата и от службите. Всички подобни фабрики нанасят щета на бюджета. По същия начин – се работи за алкохола, месата и захарните изделия. Прокуратурата и службите работят много тихо и внимателно, без публичност и шум. Доказателствата се събират много професионално. Тактиката дава много добър резултат“, заяви Борисов.

На събитието присъства по покана на министър – председателя и главният прокурор на най-голямата германска федерална провинция Бавария г-н Рейнард Рьотле. Той поздрави за успеха всички.

Докато хората са любители на цигарата, контрабанда ще има, но ние сме много радостни в опитите за борба с нея“, заяви г-н Рейнард Рьотле. „Не им харесва на олигарсите да им конфискуваме ролсройсите, но това е положението. Всеки да спазва закона!“, добави той.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here