Борисов отмени срещата си с Карпов заради „византийската кирилица”

Шахматистът отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин у нас

0
104
анатолий карпов
Анатолий Карпов

Бившият световен шампион се изказа неподготвен по Би Ти Ви

Премиерът Бойко Борисов е отменил планираната за 11:30 днес среща с бившия световен шампион по шахмат и настоящ депутат от „Единна Русия“ Анатолий Карпов. Официално съобщение за причината няма, но източници от правителството твърдят, че срещата не е проведена заради неприемливо изказване на Карпов по-рано тази сутрин пред бТВ.

В интервю за „Тази сутрин“ Анатолий Карпов каза, че кирилицата е дошла в Русия от Византия. Темата бе повдигната след изказването на Владимир Путин от 24 май, че „славянската писменост е дошла от македонските земи“.

 

И допълни, че ще играе шах във Висшия съдебен съвет (ВСС) и вече е имал среща с председателя на парламента Димитър Главчев.

Преди това Карпов обясни, че е на посещение в България по покана на „Атака“. И допълни, че е обиколил половин България, като е бил за пръв път на Шипка, във Велико Търново и Свищов. Карпов обаче отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин по повод 140 години от Освобождението на България, които се навършват догодина. И уточни, че все още няма никакви покани от България към Русия по повод тези чествания.

 

„В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно“каза Карпов.