Борисов: При война с Русия сме на страната на НАТО

Той призова президента Радев да каже кои са лобистите за Ф-16

0
76
борисов
Бойко Борисов

Премиерът отрече да има нещо общо с Делян Пеевски

Трябва да се прави ясно разграничение, че България е част от доктрината на НАТО, ние сме член на Алианса и ако стане световна война – ние ще се бием на страната на НАТО.

Руските ракети реално са насочени към България и ние трябва да си даваме сметка за всичко това. Това обяви по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов, запитан по скандалната тема с приетия наскоро доклад на Министерски съвет, в който Русия се сочи като опасност за Европа. 

Борисов посочи, че има страни като Швеция и Австрия, които не са част от НАТО и могат да водят по-различна политика с държави като Русия. Но ние сме част от Алианса, имаме ангажименти към него и трябва да си даваме сметка за това. 

Премиерът посочи, че руските туристи са ни много скъпи, имаме нужда и от руски газ, който да направи силен газовия хъб. Но паралелно с ангажиментите си към НАТО водим прагматична програма на дружба с Русия. При ситуация обаче на евентуална война, за каквато говори и Столтенберг, ние ще сме на страната на НАТО. 

Покрай темата за ангажиментите ни към НАТО Борисов не пропусна да коментира и изявлението на президента Радев за военните изтребители, според когото „лобистите са победили експертите“.

Изпитвам уважение към президента Радев. Но за два месеца служебно правителство, което той назначи, успя да смени всички експерти, да приключи за един месец сделка  за 3 милиарда, като изхвърлиш Ф-16 от избора за нов изтребител.

Аз не бих могъл да говоря за лобизъм сега, както говори Радев. Нека той да каже кои са лобистите – като хвърлиш едно обвинение, длъжен си да го направиш, посочи премиерът.


Борисов подчерта още, че ако искаме да удовлетворим всяко искане по отношение на въоръжените сили – са нужни 15 млрд. лева, които правителството трудно може да осигури. Още повече, че то има своите приоритети – повишаване на пенсиите и заплатите на учителите, с които са спечелили последните избори. 

Министър-председателят изтъкна, че няма нищо общо с Делян Пеевски и бе категоричен, че „Дунарит“ никога няма да отиде при него, защото „неговата сянка не е там“. 

Дунарит“ работи, изплаща си задълженията и си изнася продукцията. Вече няма нужда от спасяването му.  Ние сме направили всичко необходимо – максимум поръчки, по-високи заплати и премахване на посредниците във военните заводи. „Дунарит“ в никакъв случай няма да отиде при Пеевски, неговата сянка не е там. 

Днес имаме междуведомствен съвет и ако „ЕМКО“ са отстранили нередностите, ще си върнат лиценза. „Авионанс“ също работи на пълни обороти, вече ремонтира вече 4-ти хеликоптер. 

Когато ВМЗ беше пред фалит, положих огромни усилия да се съживи военната индустрия. Разконсервираха се най-големите цехове днес. От заводи на стачкуващи хора днес те работят на пълни мощности. Но на входа и на изхода са се наредили частните компании, в които отиват печалбите от бизнеса в държавните закони. Държавата има интерес държавният „Кинтекс“ да работи за държавните заводи, пък тогава да помага на частния бизнес. Затова многократно съм казал да се махнат посредниците в този бизнес. Ще продължа да работя за това – без посредници, по-високи заплати, работа на пълни мощности, увери премиерът. 

Бойко Борисов отговори и на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че именно правителството на Борисов открило скандалния „Цанков камък“. 

А ние трябваше да избираме между два подхода – да дадем още 160 млн. за да довършим съоръжението или да го оставим като паметник на глупостта. Този проект, който сега стои като един басейн, беше започнат по времето на мандата на БСП.

Самата язовирна стене е едно най-модерните съоръжения. Но важният въпрос е какъв е смисълът от този проект. В същото състояние бяха АМ „Струма“, „Дунав мост?“. Кой е давал хидроинженерната мисъл – няма да кажа, защото много се сърдят. Затова не може да казваш, че не носиш отговорност за един проект, който е започнат по тяхно време и сега да говорят за корупция, отсече Борисов.

Премиерът засегна и скандалите около двамата активисти на ГЕРБ – общинският съветник Лазар Влайков и депутатът Живко Мартинов.

Той обясни, че и двамата вече са освободени от партията, не заемат длъжностите, на които са били и ще отговарят пред правораздавателните органи. Борисов метафорично обясни, че когато се създава нова партия, първо обира пяната, каквато има навсякъде, но й трябва доста време, за да се очисти от нея.