Борисов: Светът има пари за тримесечна криза

0
27
Бойко Борисов

Мобилизират курсанти да помагат на полицията

Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет.

Ако кризата продължи 6-9 месеца…Нямаме отговор. По тази причина търсим най-добрите начини да разпределим парите във времето“, обясни премиерът. Той е провел разговор с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. „81 държави са заявили пари. Това не е било, в най-лошите времена са били 3-4“, обясни Борисов.

Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата“, допълни той.

Продължаваме да работим. Първата и основна наша грижа е здравето на хората. По тази причина възложих на щаба, на министъра на здравеопазването на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва да се изплати“, каза Борисов.

Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка.

На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се. Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата, обясни Борисов.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки, съобщи Николова. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата е безпрецедентна по своят обхват и размер, допълни вицепремиерът.

Тристранният съвет продължава да обсъжда мерките по икономическата част, и утре до обяд ще е готово окончателното постановление в МС.