Вдигат енергийните помощи и заплатите в бюджетната сфера

Спешна среща на синдикати и правителство заради скока на цените на парното

0
138
правителството
Министерският съвет

Няма да пада тавана на пенсиите, но ще се вдигне от 910 на 1200 лева

Среща между премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Валери Симеонов

и синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов се проведе в сградата на Министерски съвет, съобщава Novini.bg.

Причината за нея са поскъпването на стоки и услуги. Затова, според синдикатите, са нужни определени мерки, които да повлияят върху отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на доходите. „Затова в тази връзка е нужен пакет. Разходите на домакинствата през зимата са с 20% по-високи от тези през лятото“, напомни Димитров.

Има три одобрени предложения в тази връзка, съобщи лидерът на КНСБ. Едното е известното вече увеличение с 10% на заплатите на всички служители в бюджетната сфера. Пламен Димитров обясни, че служителите в някои агенции, които работят на терен, както и в приходните, ще получат по-висок процент увеличение, като той ще дойде от бюджета на съответното министерство.

Второто предложение касае енергийните помощи. Те се вдигат с 50. За нуждите ще са необходими около 40 млн. лв. начинът, по който ще се разпределят средствата ще се извършва с помощта на различните структури.

Третата мярка е вдигането на тавана на пенсиите. Той няма да отпадне, но от 910 лв. ще стане 1200 лв. Това ще стане от 1 юли 2019 година и ще се извърши заедно с увеличението на всички пенсии.

Министър Горанов обясни, подробно защо не може в момента таванът на пенсиите да отпадне. Той напомни несъвършенствата на пенсионната система. По думите му, увеличението на пенсията до 1200 лв. ще помогне за решаване на 90% от проблемите с пенсиите.