Вдигат енергийните помощи и заплатите в бюджетната сфера

Спешна среща на синдикати и правителство заради скока на цените на парното

0
133
правителството
Министерски съвет одобри парите за Ф-16.

Няма да пада тавана на пенсиите, но ще се вдигне от 910 на 1200 лева

Среща между премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Валери Симеонов

и синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов се проведе в сградата на Министерски съвет, съобщава Novini.bg.

Причината за нея са поскъпването на стоки и услуги. Затова, според синдикатите, са нужни определени мерки, които да повлияят върху отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на доходите. „Затова в тази връзка е нужен пакет. Разходите на домакинствата през зимата са с 20% по-високи от тези през лятото“, напомни Димитров.

Има три одобрени предложения в тази връзка, съобщи лидерът на КНСБ. Едното е известното вече увеличение с 10% на заплатите на всички служители в бюджетната сфера. Пламен Димитров обясни, че служителите в някои агенции, които работят на терен, както и в приходните, ще получат по-висок процент увеличение, като той ще дойде от бюджета на съответното министерство.

Второто предложение касае енергийните помощи. Те се вдигат с 50. За нуждите ще са необходими около 40 млн. лв. начинът, по който ще се разпределят средствата ще се извършва с помощта на различните структури.

Третата мярка е вдигането на тавана на пенсиите. Той няма да отпадне, но от 910 лв. ще стане 1200 лв. Това ще стане от 1 юли 2019 година и ще се извърши заедно с увеличението на всички пенсии.

Министър Горанов обясни, подробно защо не може в момента таванът на пенсиите да отпадне. Той напомни несъвършенствата на пенсионната система. По думите му, увеличението на пенсията до 1200 лв. ще помогне за решаване на 90% от проблемите с пенсиите.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here