ГЕРБ: Защо БСП мълчи втори ден за подсъдимия бивш кмет на Ловеч ?

Къде е Корнелия Нинова, питат още от партията

0
1436
герб
Бившият кмет и настоящ областен лидер на БСП Минчо Казанджиев.

Срещу Минчо Казанджиев бе внесен обвинителен акт за безстопанственост в спецпрокуратурата

Защо БСП мълчи за подсъдимия бивш кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, който е и областен лидер на партията ? Това питат в декларация от ГЕРБ. Ето и текста й.

През вчерашния ден стана ясно, че дългогодишният кмет на Ловеч от БСП Минчо Казанджиев, който е и областен лидер на партията, е един от тримата подсъдими, които ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд. Обвинението към него е за безстопанственост като кмет на общината, тоест свързано със служебните му задължения като градоначалник, издигнат и избран с листата на БСП.

Вече втори ден е поразително мълчанието на БСП по случая „Минчо Казанджиев“ и неговия подчинен – ръководител на проекта, по който е поръчано, доставено и платено червеното влакче, обект на разследването и обвинението.

Когато става въпрос за повдигнати обвинения на някой от или близък до ГЕРБ, и то при условие, че действията му по никакъв начин не са свързани с партията и тя незабавно и категорично се е разграничила от поведението му, БСП излиза с гръмовни декларации и призиви за бързо и прозрачно правосъдие. Сега, когато един от най-знаковите им кметове, даван за пример от партийната им централа, е вече подсъдим, се мълчи и няма никаква реакция от тяхна страна. Кога са искрени в искането за справедливо правосъдие? Или когато се касае за тях, това не важи? А въпроса за политическата отговорност?

Ще има ли случай, в който БСП поне веднъж ще поеме политическа отговорност за срамните действия на своите? Пак ли ще чакат хората да забравят, както когато техен депутат ги нарече дебили? Или когато техен заместник-председател на Народното събрание написа нова история с твърдението, че Народният съд бил „необходимо правосъдие“?

А Минчо Казанджиев с каква възвишена цел ощети Ловеч със стотици хиляди левове? И дали само с толкова, колкото са упоменати в обвинителния акт на Окръжна прокуратура? Колко бяха случаите, в които при най-малкото съмнение за нещо нередно ГЕРБ категорично се разграничи от свои кадри? Да, когато дълги години ръководиш изпълнителната власт и имаш стотици кметове из цяла България, стотици общински съветници в страната и хиляди членове и симпатизанти, винаги са възможни грешки, винаги е възможно да са те подвели в преценката за някого. За разлика от БСП обаче, ГЕРБ винаги са поемали политическата си отговорност! А някой може ли да се сети само за един случай, в който БСП да са я поели? Явно и в политиката моралът и достойнството са за всички останали, но не и за БСП!

Къде са сега народните представители от БСП, къде са общинските съветници от БСП, които са толкова активни в обвиненията към ГЕРБ? Къде е сега Корнелия Нинова да вземе отношение към областния лидер на БСП – Ловеч? Къде сега е вашата критичност, дами и господа, вашата отговорност пред хората на Ловеч?

ПП ГЕРБ в Ловеч призовава правораздавателните институции за прозрачни и бързи действия по казусите „Йовка Тодорова“, „Минчо Казанджиев“ и компания. Това е важно за хората, останали тук въпреки повече от 25-годишното управление на БСП, през което градът бе разграбен и доведен до днешното състояние!

Декларацията на ГЕРБ идва след като вчера Окръжна прокуратура – Ловеч внесе обвинителен акт срещу Минчо Казанджиев, кмет на града три мандата от БСП за безстопанственост. Заедно с него на съд отиват още управител на фирма, спечелила обществена поръчка за доставка на атракционно влакче за общината – за документно престъпление и срещу длъжностно лице /ръководител на проект/ – за безстопанственост и документно престъпление. Обвинителният акт е внесен за разглеждане от Специализирания наказателен съд.

Разследването на прокуратурата е установило следното:

Община Ловеч, представлявана от кмета Казанджиев, кандидатствала по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161P0001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, по Оперативна програма „Регионално развитие“, по Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, с наименование на проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч“. Проектът е на стойност 4 358 180,78 лв., като една от дейностите по него е закупуване на атракционно влакче с 2 вагона, с цена приблизително 360 000 лв.

Във връзка с тази дейност е възложена обществена поръчка „Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона“. Явилият се единствен кандидат предложил цена, близка до заложената. Тъй като фирмата не разполагала с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, представила преправени документи /относно техническите параметри и характеристики на влакчето/, за да отговори на изискванията на техническото задание на обществената поръчка, съобщиха от прокуратурата.

На 03.09.2014 г. е сключен договор и на 05.11.2014 г. влакчето е доставено в Ловеч.

От лицата, имащи пряко отношение и ангажираност към проекта за доставката на атракционното влакче, при приемането на същото, на 05.11.2014 г., е присъствал само кметът на община Ловеч. Сглобили влакчето и направили 2-3 обиколки. Влакчето е било прието, без да са изпълнени задълженията по приемане, без да са проведени тестове и проби, като не е направена никаква проверка дали реалните му параметри отговарят на тези, заложени в обществената поръчка.

В подписания на следващия ден приемо-предавателен прокол от ръководителя на проекта е посочено, че оборудването е прието без забележки, но без да са извършени никакви реални и относими действия по приемане, свързани с проверка на действителните и съществени параметри. Сумата на влакчето е преведена на изпълнителя, но поради несъответствията в техническите параметри е била наложена финансова корекция на общината и тя върнала изцяло предоставената сума на МРРБ. Доставеното влакче не можело да изпълнява функциите, за които е закупено, като свързващ елемент между туристическите атракции в града.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here