Депутатите отхвърлиха ветото на президента за финансирането на партиите

0
27
парламент
Народното събрание

За“ гласуваха 129 депутати, „против“-84

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху измененията в Закона за държавния бюджте за 2019 г., с които се променя Законът за политическите партии и се дава възможност за отворено финансиране на партиите.

В зала гласуваха 214 народни представители. „За“ измененията гласуваха 129 депутати, „против“ бяха 84, а един натисна бутона „въздържал се“. Така законът бе повторно приет и президентското вето бе отхвърлено. С приетите промени политическите партии ще могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци. С това се дават допълнителни възможности за финансиране на дейността на политическите партии, след като парламентът гласува намаляване на партийната субсидия до края на годината от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Политическите партии няма да могат да получават средства от юридически лица и от еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения и/или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Отпада и ограничението дарението от едно физическо лице за една календарна година да не може да надхвърля 10 000 лв. Общините вече ще са задължени да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here