Виртуалната „борба с корупцията“-собственик на голф игрище ни поучава за апартаменти

Президентът Радев като назначавеше приятелката си на втори договор във ВВС от кои етажи на властта беше ?

0
1897
корупция
Нинова и Добрев във времената, когато бяха другари.

Влажните мечти по Лаура Кьовеши и операция „Чисти ръце“

Стефан Ташев

Имаме шанс на евроизборите да проведем една операция „Чисти ръце“. Това заяви тази сутрин в поредното си участие в поредната медия представяният като социолог Андрей Райчев по повод скандалите с апартаментите на властта.

Колко красиво, колко вдъхновяващо, това става и за предизборен лозунг. Очакваме сега тази теза да бъде доразвита от лидерката на БСП Корнелия Нинова и от острието на соцкопието Елена Йончева.

Няма какво да се чудите-Андрей Райчев и една медийна госпожа са „гурутата“ на Нинова, а и на президента Румен Радев, разбира се. И не безплатно.

Но ни се натрапват вече 30 години като независими експерти. Независими от кого ? Райчев бе дълги години член на ВС на БСП, независим, колко да е независим ?  Изминал тежкият и трънлив път от кабинета на Андрей Луканов до горд притежател на голф игрище и къща за над милион евро Райчев ни поучава за апартаментите и обяснява кой е морален и кой не е.

Той, като мнозина други, е телевизионен, виртуален, „борец срещу корупцията“. Говори празни приказки, защото много добре знае, че ако има операция „Чисти ръце“, отдавна изтъркано от употреба клише, някой трябва да се заеме и с него.

И да провери как дребен соцчиновник се оказа милионер, собственик на голф игрища и хотели. Как баща му Венцел Райчев, приватизира „София прес“ в ранните години на демокрацията, а синът НЦИОМ. И откъде дойде първият милион.

Вместо това ни се представя виртуална борба с корупцията, течаща предимно в социалните мрежи. Тя също е зададена от гурута като Райчев. Поредната серия е „Апартаментггейт“. Преди това бяха „масови протести“, инспирирани от президента Радев и централата на „Позитано“№20. Предхождаше ги убийството на журналистката Виктория Маринова, върху което се упражняваха един месец.

Виртуалните борци „тестваха“ системата преди няколко месеца покрай апартамента, в който живее финансовият министър Владислав Горанов. Тогава в суматохата бе пусната новината за подобни „апартаменти“ и на депутати от ГЕРБ, която се оказа лъжа.

Сега дойде второто действие-истинският „апартаментгейт“, представян като голямо разследване. А нещата просто следват стъпка по стъпка. Пуска някой, например Валери Сименов, една информация, след 10 минути „разследването“ (от компютъра на бюрото) е вече готово. Така бе „сготвена“ министърката на туризма Ангелкова вчера.

Така „сготвиха“ и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Опитаха в неговия сюжет да вмъкнат и заместника му, но някак си си не се получи.

Не съм адвокат на никой. Има проверки на прокуратура, НАП и антикорупционната комисия. И всеки ще си понесе отговорност, ако има данни за извършени престъпления. До тогава е невинен до доказване на противното. Същото и важи за Елена Йончева, обвинена в пране на пари например. Според замисъла на виртуалните бойци на тихия фронт това е операция „Чисти ръце“. Хвърляш в публичното пространство нещо, дали е вярно или не никой не пита и чакаш скандала.

И това ни се представя като борба с корупцията, като велики журналистически разследвания. Не знаех, че справка в Имотния регистър се нарича разследване. Това е виртуалната реалност, която ни налагат новите медийни комисари. Според които ти си враг, защото не си съгласен с техните тези.

И си „обслужващ“ властта. И това го пишат хора от медийна групировка, набутала в управлението президент, министри, зам.-министри и управленци на няколко нива. Виртуалните бойци са непримирими за екологията. За една дюна скачат на протести, бранят с голи гърди родното Черноморие. Е, има изключения, например един плаж в Созопол, за който не се пише нищо в техните медии.

Това минава извън „борбата с корупцията“, като един Лозан Панов покрай медии минава.

Неудобно е някак да „разследваш“ как един от собствениците на изданието, в което работиш и ти дават заплата, е бетонирал един плаж, затворил го е само за себе си, като преди това е купил имота за смешни пари. Така се води борбата с корупцията. Интересно как преди години тези борци си замълчаха когато Иво Инджев бе уволнен от Би Ти Ви заради подарения апартамент на президента Георги Първанов от оръжейния търговец Манджуков. Тогава нямаше „разследвания“, празни столчета пред Министерски съвет, даже жалби до Европа нямаше, както сега е модерно.

А какво се оказа? Семейство Първанови излезе от президентството не само с апартамент, ами и с куп хотели на децата, чийто съдружници са зам.-председателят на БСП Кирил Добрев и сестра му. Тогава борците с корупцията мълчаха. Никой не попита как бившият оргсекретар и лидер на соцпартията стигна до хотели и имоти, след като притежаваше едно апартаментче в „Красна поляна“.

За Моника Станишева, аферите „Хохегер“ и „Актив груп“, разследванията в Европарламента за прибиране на пари по договори има ли смисъл да говорим ?

Виртуалната борба с корупцията ще има продължение, все пак започва предизборната кампания. Част от това ще бъдат и басните за Лаура Кьовеши и европейската прокуратура, която, според борците срещу корупцията, е чакана у нас като Цар Освободител, минимум.

Или като числата, които трябва да излязат от търкането на картончета от лотария. Кьовеши е дъвката, с която ви баламосват, като много добре знаят, че Европейската прокуратура се създава със съвсем друга цел. Не като влажните сънища по Лаура Кьовеши.

Битката продължава, виртуални бойци има колкото искате.

Като написах Елена Йончева, та се сетих, че тя също е такъв борец, разказва някакви неща по телевизиите. Ето вчера поиска предсрочни избори и „рестарт“ на политическата система. Звучи познато някак, откъде ? Сетих се, ами от слогана на предизборната кампания на БСП от 2009 г-“Презареждане“. Тогава социалистите ходеха по митинги с гащеризони на автомобилни състезатели, с надписи БСП-Презареджане. През 2009 г на изборите социалистите така „презаредиха“, че дълги години не можеха да вдигнат самолета. И 10 години по-късно ни пробутват същото.

И накрая един глупав въпрос. Като командващ ВВС ген. Румен Радев от кои етажи на властта е бил ? Визирам назначаването на интимната му приятелка, по-късно съпруга Десислава, на втори договор като пиар на ВВС ? Това корупция ли е или ? И по кои етажи-високи, партер, мецанин ?