Задава се кабинет на Патриотичния фронт с подкрепата на ГЕРБ

Партиите да превъзмогнат емоциите, да надскочат теснопартийните си интереси и да потърсят формула за работещо правителство без разпускане на депутатите, призова президента Плевнелиев

0
110
КСНС
КСНС при президента

Рамо дават и от Реформаторския блок

Задава се ново правителство на Патриотичния фронт и Реформаторският блок, с подкрепата на ГЕРБ. Това стана ясно след Консултативния съвет при президента Плевнелиев. Бойко Борисов заяви от името на ГЕРБ, че той може да бъде пак премиер само ако партията му спечели отново изборите.

Борисов обаче би подкрепил правителство в рамките на този парламент, съставено от някого от досегашните му партньори – Реформаторския блок и Патриотичния фронт, “по начина, който те досега са го подкрепяли”. А за да има такъв кабинет, вместо да се разпуска парламентът, президентът Росен Плевнелиев ще направи всичко по силите си, обяви самият държавен глава. “Ще връча третия мандат на тази политическа сила, която гарантира, че ще състави правителство”, заяви той след края на извънредния КСНС, свикан от него. Обясни, че преди това ще направи още разговори, колкото са нужни, за да види кой има най-искрено желание да се спре кризата и най-големи възможности да бъде подкрепен. Категорично стана ясно, че ГЕРБ и БСП веднага ще върнат проучвателния мандат. Плевнелиев ще връчи първия – на ГЕРБ, още в петък. Президентът не посочи кого ще предпочете за третия мандат – ПФ или РБ.

Противно на големите очаквания от продължилото повече от 3 ч заседание, партиите не са постигнали единомислие за излизане от политическата криза. Оформили са се два лагера: едните смятат, че потенциалът това Народно събрание не е изчерпан и има терен за съставяне на нов кабинет. А другите искат бързи парламенарни избори напролет. За продължаване на мандата са били РБ, ПФ и по-малки парламентарни сили като БДЦ и “Атака”. За ново правителство се обявили БСП и ДПС в лицето на лидерите си Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.
Партиите да превъзмогнат емоциите, да надскочат теснопартийните си интереси и да потърсят формула за работещо правителство без разпускане на депутатите, призова ги горещо Плевнелиев. В противен случай ни грози провал на председателството на ЕС, което България трябва да поеме от януари 2018 г., предупреди Плевнелиев. Според него това е огромна отговорност за държавата и ако администрацията не се справи с подготовката, председателството може изобщо да не се случи. Все пак участниците в съвета са се обединили около мнението, че евентуалният вот трябва да се състои в края на март – началото на април “Дълбоко не вярвам в прибързаните решения”, каза Плевнелиев по повод идеята за спешни промени в Изборния кодекс.

Той заяви, че трябва да се уважи волята на народа за промяна в избирателната система, изразена на проведения референдум. Но в същото време имал опасения, че устойчивите реформи не стават за ден-два, когато се правят промени в последния момент, съществува риск да се вкара държавата в трайна нестабилност. Не бива да се прибързва само защото някой сценарист натиска за това, подчерта държавният глава. Той се обяви категорично против действията на парче, а в никакъв случай – на инат. За реформи в избирателната система са необходими много дебати, висок професионализъм, да се чуе мнението на колкото се може повече хора, каза още Плевнелиев. Той предупреди, че при грешни стъпки е налице вероятност някой да оспори валидността на следващите парламентарни избори.

Не само по време на съвета, но и пред медиите Борисов обеща, че ще подкрепи правителство и на РБ, и на ПФ. Вътре премиерът в оставка казал, че ще върне жеста на реформаторите и патриотите като на партньори, които досега са подкрепяли него в управлението. “Това им го дължа и аз, ако решат те да направят правителство, да излъчат премиери, министри и всички останали”, увери Борисов, без да дава превес накъде клонят симпатиите му. Той остави изцяло на партньорите си от двете коалиции да решават. Засега само патриотите са обявили, че ще опитат да направят кабинет, за да не изпадне държавата в хаос.

Пред журналисти съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски, който представляваше реформаторите на форума заедно с лидера на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев, обясни, че в рамките на този парламент трябва да се търси ново правителство с десноцентристки профил. “Най-страшното би било да хвърлим България в жестока криза, да я оставим в безвластие 7-8 месеца в тази изключително тежка среда на големи предизвикателства”, напомни Зеленогорски. БСП иска избори на 26 март Предсрочните парламентарни избори трябва да се състоят на 26 март, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието. Тя препотвърди, че ако БСП получи мандат, ще го върне веднага. Социалистите не биха подкрепили друго правителство в това Народно събрание. Ако трета политическа сила направи опит за съставяне на кабинет, ние оставаме в опозиция, каза още Нинова. Но по думите ѝ това ще е мъчително, защото ресурсът и доверието към това Народното събрание са изчерпани.
На остра критика подложи премиерът в оставка Бойко Борисов новоизбрания президент ген. Румен Радев вчера. Причината бе отсъствието на бъдещия държавен глава от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. След продължилите близо 3 часа разговори Борисов показа раздразнението си от това, че победителят на изборите го е нямало. “Народът на него му вярва. Той трябваше да излезе и да каже: “Предлагам това, това и това”, каза той с рязък тон. Според него не е редно Радев да ползва държавна охрана и да го наричат държавен глава, и изведнъж да не се появи на тези разговори. “Да, не е удобно да участваш в такива преговори. Не е удобно да носиш отговорност. Най-добре е да се изказваш само по теми, които са удобни”, дръпна критика на новоизбрания президент премиерът в оставка. И съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски отбеляза, че “не е въодушевен” от отсъствието на новоизбрания държавен глава. “Бих искала, без да съм адвокат на г-н Радев, да заявя, че той по конституция все още не е встъпил в правомощията на президент. Смятам решението му за правилно – да не участва и да не става алиби за решения на политически сили, за които след това трябва да носи отговорност”, одобри отказа му да влезе предварително на “Дондуков” 2 председателката на БСП Корнелия Нинова.

Заедно да наредят правителство на споделената отговорност – това е предложил Росен Плевнелиев на Румен Радев, обяви действащият президент след КСНС. Ден по-рано ген. Радев обясни във фейсбук, че отговорността не бива да се размива, а доверието, дадено на него и Илияна Йотова, не бива да се употребява като гаранция за чужди