Шестима от кабинета „Денков“ отпадат

0
829
Снимка: 24 часа/архив

Андрей Янкулов отказал по лични причини да оглави МВР, членът на БСП и любител на „Безсмъртния полк“ Кръстев също отлита като кандидат за социален министър

Шестима от кандидат-министрите, които предложи Николай Денков, вероятно ще бъдат сменени, съобщи „Дневник“. Става дума за Андрей Янкулов (МВР); Юлиан Войнов (икономика); Иван Кръстев (труд и социална политика ); Христо Даскалов (земеделие); Гергана Кабаиванова (туризъм).

Досега се говореше, че единственият представител на ГЕРБ-СДС в бъдещия общ кабинет ще бъде Габриел – като вицепремиер и министър на външните работи, но днес Денков съобщи, че партията победител е поискала и други министри.

„Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас. След това, ако има промени, трябва да бъдат утвърдени от двете страни“, обясни той.

По информация на Клуб Z един от ключовите титуляри – този за министър на вътрешните работи – Андрей Янкулов, познат на широката публика най-вече с работата си към Антикорупционния фонд, се оттегля по собствено желание. Поради тази причина днес в парламента се заговори, че от ГЕРБ искат да участват в избора на нов титуляр, като се спряга името на МВР кадъра Благородна Макева, която от ГЕРБ издигнаха за кандидат за поста в кабинета „Габровски“. Спряга се дори това на зам.-председателя на партията и бивш министър на външните работи Даниел Митов. От формацията на Борисов засега отказват коментари по тази тема.

„Промяната“ изглежда се сбогуват и с един депутат, което вероятно ще им коства огромен скандал – Радостин Василев, чието желание да бъде министър на спорта или поне председател на комисия, няма да бъде изпълнено.