Земеделският министър обеща адекватно обезщетение на стопаните за избитите животни

Властта взема спешни карантинни мерки за чумата

0
52
ветеринари
Протестиращи пречат на ветеринарите да си вършат работата.

Според Корнелия Нинова мерките на държава били незаконни

Обезщетението, което ще получат стопаните на евтанизираните животни е абсолютно адекватно съобщи на брифинг в НС министърът на земеделието Румен Порожанов след спешния председателски съвет в парламента с оперативния щаб за борба с чумата по животните.

Държавата ще наеме компания, която специално да изчисти и дезинфекцира оборотите, информира министърът. По думите му, причината е невъзможността малките стопани да се справят сами.

В кулоарите на парламента той пак коментира темата за оставката си и заяви, че не е проблем и когато министър – председателят му я поиска, той ще я подаде.

Обезщетенията на животновъдите ще бъдат изплатени максимално бързо – най-късно до десет дни. Искам да допълня и това, че 75 процента от обезщетенията, които ще бъдат платени от държавата, могат да бъдат възстановени от ЕК. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той също така посочи, че решението за евтанизирането на около 4000 животни е взето на база на потвърдени лабораторни резултати. И допълни, че в момента чума по животните има в 7 населени места в страната.

,,Действията, които се предприемат, са с цел страната ни да бъде адекватно защитена в последващ период от време. В противен случай ще последват сериозни икономически щети, тъй като ЕК може да наложи забрана за износ на българско месо в Европа“, заяви Цветанов.

Освен опасност от зараза, в момента имаме една по-голяма опасност – от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към г-н Цветанов: „Дайте всички да успокоим това напрежение“. Имаме притеснение, че това напрежение може да избие в крайности, което ще бъде зле за България. Това пък каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Не можеш да изправиш полиция срещу народ, насила да влизаш в домовете. Не можеш в 21 век да изправиш силата на властта срещу силата на вилите и мотиките, подчерта тя.

Имаме отговорност с мерки, действия закони да не допуснем в България да има гражданско напрежение, заяви Нинова.

По думите й всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни. Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Нашата позиция – оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието. На това законово основание БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно.

ПОспорихме и практическото изпълнение на предприетите мерки и отбеляза, че не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. На чисто правно основание и на практически действия досегашните мерки на правителството са абсолютно неадекватни. Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора, каза социалистката.

Искаме оставката на министър Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев. Порожанов и премиерът Борисов носят лична отговорност за случилото се. Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума, заяви Нинова.

На председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения. Според Нинова всички политици трябва да застанат в подкрепа на стопаните и докато се изяснят обстоятелствата трябва да се предприемат мерки за карантина и дезинфекция там, където има съмнение за сега. Пълен контрол, карантинни мерки. Да се затвори, ако има огнище, за да не се разпръсва в страната. Ако има такова, каза Нинова. Тя посочи, че по време на съвета е обещано, още днес ще започнат с тези действия.