Изследване на „Барометър“ ГЕРБ печели 6 депутати в европарламента, БСП-5

Обединените Патриоти са трета политическа сила

0
146
герб
ГЕРБ продължава да води на БСП с над 2%

73% от българите подкрепят вицепремиера Каракачанов по темата Войводиново

Ако парламентарните избори бяха днес, 4 партии щяха да влязат в него, като същите биха излъчили и представители в Европарламента на вота в края на месец май. Това показват данни от изследване на социологическа агенция „Барометър“, проведено в периода 12-14 януари, чрез телефонно интервю на 812 души на възраст над 18 години.

Начело в класацията продължава да е управляващата ГЕРБ с 22,3%, следвана от БСП с 20,1%. „Обединени патриоти“ са на трета позиция със 7,6%, като има индикации за втвърдяване на позициите на електората им и привличане на допълнителна подкрепа след последните събития във Войводино (вижте по-надолу още по темата). ДПС биха получили подкрепата на 6,2% от избирателите. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера.

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са и четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС – 3 или 4, а за Обединени патриоти – между 2 и 4.

При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати. През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат – не само сред симпатизантите на ОП, а и на привържениците на други партии. Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите.

При двете по-големи партии – ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им.

С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна – за личностите в нея.

На въпрос „Одобрявате ли позицията вицепремиера Красимир Каракачанов по повод събитията във Войводиново, военният министър е получил категорична подкрепа от 73% от анкетираните. Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е той. Защитниците му виждат адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция. На диаметрално противоположно мнение са едва 12,1% от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9% пък се въздържат от мнение по въпроса.