Какво се чудим за съветника на президента от ВИС-2, съветникът на Нинова също е от ВИС-2

Като началник на кабинета на Росен Плевнелиев в МРРБ получил 470 000 лева хонорар за водния цикъл на Симитли

0
4102
Фенове на ВИС-2 в редиците на БСП и президента.

Йордан Татарски пише неграмотни постове в социалните мрежи, иска гражданска война

Назначението на Александър Маринов, бивш шеф на столичната организация на БСП и личен приятел на убития шеф на ВИС-2 Васил Илиев, в Стратегическия съвет на президента Румен Радев предизвика доста полемики и скандали. По какво точно ще съветва Маринов държавният глава не става ясно. Може би като специалист по силово застраховане, прилагано от висаджиите в средата на 90-те години на миналия век. Същите тези, които издигнаха Александър Маринов за независим кандидат за депутат от Кюстендил, щаб квартирата на „борците“.

Назначението на бившия шеф на столичните социалисти обаче не бива да учудва никой, ако се вгледаме кой съветва лидерът на БСП Корнелия Нинова от една година. И тогава всичко ще си дойде на мястото.

От 9 май 2018 г съветник на г-жата в политическия и кабинет на „Позитано“ №20 е назначен Йордан Татарски. Той е и шеф на администрацията в червената централа.

Според публикации в медиите от преди години Татарски е сред управителите на Застрахователната компания „Планета инс“. За по-младите читатели ще припомним, че това е компанията, която трябваше да получи застрахователен лиценз на мястото на ВИС-2. През 1997 г държавата започна разчистване на силовите застрахователи като СИК, ВИС-2 и „Аполо и Болкан“. Те не получиха лиценз и надеждата бе чрез смяна на имената и фирмите „борците“ да станат застрахователи с нови, чисти фирми.

вис-2
Йордан Татарски

Така СИК стана „Юнион Инс“, ВИС-2- „Планета Инс“ и т.н. Та точно в този момент Йордан Татарски се оказва член на Съвета на директорите на „Планета инс“ и изпълнителен директор на компанията, докато фирми на висаджии изкупуват дяловете на дружеството и вдигат капитала с над 3 млн.неденоминирани лева. ВИС-2 официално престава да съществува, а в офисите на групировката предлагат на бъдещи клиенти да се застраховат в „Планета Инс“. Новите акционери попълват капитала на дружеството и чрез апортиране на имущество. Сред тях е и бронираният „Мерцедес“ на боса на ВИС-2 Георги Илиев, оценен тогава на 250 000 германски марки, пише вестник „168 часа“ през 2011 година.

Но това не е всичко. Любовта на Татарски към ВИС-2 явно е безгранична. Чрез фирмата си „Тат“ ООД, с която участва и в управлението на „Планета инс“, Татарски регистира през 1994 г фирма „Тива“ ООД. Съдружници там са му трима босове на ВИС-2 във Враца-Валентин Алексиев-Лисицата, Валери Тодорв-Дебелия и Иван Иванов-Гуньо.

Две години по-късно един от съдружниците на Татарски Лисицата е разстрелян публично пред столичното 3 училище, докато деца играят в двора на школото. Поръчката за разстрела идва от хазартен бос.

Нелека съдба имат и другите двама съдружници на Татарски-Дебелия и Гуньо. Комисията „Кушлев“ им запорира имоти за над 1 млн. лева от престъпна дейност.

От 1998 до 2001 г съветникът на Корнелия Нинова е член на Управителния съвет на Допълнителния пенсионен фонд „Литекс Инвест ТВ“, собственост на фирмата на Гриша Ганчев „Литекс комерс“.

Веднага след назначаването на Татарски в БСП, той дава интервю за блога bezdelnik.live. На въпрос били ли сте съдружник в бизнеса с Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ, Татарски отговаря така: „Да, бил съм съдружник с Данаил Кирилов в „И-Финанси“ ООД, който е член на БСП от 1998 г. и общински съветник от БСП в столична община. Да, той напусна БСП и аз не нося вина за това. Така постъпиха и много членове на БКП в началото на прехода и отидоха в СДС. Бил съм в ЗК „Остър инс“ АД заедно с мои колеги от СА „Д. А. Ценов“ Свищов, която акционерите на свое общо събрание са преименували на „Планета инс“ АД“. В същото интервю Татарски признава и за връзката с Гриша Ганчев.

„Да, създадох ДПФ „Литекс инвест ТВ“ АД, в която имах акционерен дял 10%. Покойния „Лисицата“ е непознат за мен човек, както и Дебелия. Иван Петков – Гуньо само съм го виждал в офиса на братя Маринови от фирма Мариус (да, в тази фирма съм работил и съм бил съдружник в свързани с нея фирми), които са родом от Враца“, обяснява съветникът на Нинова.

Любопитни детайли има в битието на Йордан Татарски като висш служител в държавната администрация. През 2009 г. той е назначен за шеф на политическия кабинет на строителния министър Росен Плевнелиев, веднага след като ГЕРБ печели изборите. Две години по-късно става скандал с него. Пред Сметната палата шефа на кабинета на Плевнелиев декларира 470 000 лева доходи от консултантски услуги. Според декларацията той е взел пари от три фирми-“Делфин екосистем“ ООД, „Фирмар инженеринг“ООД и „МММ“ ЕООД. Проверка на „168 часа“ в Търговския регистър показва, че първите две фирми не съществуват в правния мир. Пред вестника Татарски се обяснява, че станала техническа грешка. Фирмите били „Делфин проект екотехника“ и „Филмар инженеринг“. Те били в консорциум „Симитли 2009“, с който печелят поръчката за водния цикъл на града, на стойност 48 млн. лева. Наели Татарски за технически консултант на проекта и му дали 470 000 лева. След това Татарски е разкаран тихомълком от строителното министерство. За да се окаже през 2018 г при Корнелия Нинова. Преди това е назначен от служебния кабинет на Румен Радев за областен управител на Кюстендил и сменен след изборите през 2017 г.

Назначението му на „Позитано“ №20 предизвика скандал в червените редици. Причината- решение на БСП от 2009 година, според което всеки член на партията, който приема да участва в кабинета на Борисов, трябва да се счита за самоизключил се от нея. Оказва се, че това не важи за Йордан Татарски, който твърди, че е член на партията от 1991 г, в партийната организация в Кюстендил. И същевременно шеф на политическия кабинета на Росен Плевнелиев през 2009 г.

Скандалът става пълен след като става ясно, че през 2015 година той е кандидат за кмет на Кочериново, но не от БСП. Издигнат е от инициативен комитет срещу кандидата на соцпартията, също подкрепен от инициативен комитет.

Ламтежите на БСП за власт явно са превъзбудили съветника на Нинова, който пише неграмотни постове във Фейсбук.

Министри на ГЕРБ, че програмата им е кръгла нула! Вече, очаквам и ГЕРБ да се занули!, пише съветникът на Нинова (правописът е автентичен).

вис-2
Постовете на Татарски са неграмотни.

Запленен от филма „Осъдени души“, по партийната телевизия БСТВ, Татарски публикува следното :

вис-2
Другарят е явно превъзбуден.

Гледам Осъдени души и си мисля: Днес, ние българите готовили сме като испанците да завоюваме свободата си с гражданска война ? Както се казва коментарът е излишен.