Лицемерие: Два месеца БСП събира подписи в подкрепа на Истанбулската конвенция, сега „обърна палачинката“

Кога социалистите са искрени ?

0
1535
бсп
Централата на БСП

Подписката е била сред редовите членове в цялата страна, организирана от „жените-социалистки“

Стефан Ташев

БСП ще окаже категоричен отпор при гласуването в парламента на Истанбулската конвенция, приета днес от кабинета. Това стана ясно на 3 януари от пост на лидера на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Соцлидерката цитира решение на Изпълнителното бюро на партията. Според него БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция заради текст документа, апелиращ за противодействие срещу предразсъдъците към социалните роли на мъжете и жените.

Това е право на ръководството на партията да вземе такова решение. Кога са искрени обаче социалистите и кога лъжат ?

Редови членове на БСП съобщиха пред Breaking.bg, че в продължение на два месеца по директива от София в редовите организации на партията са събирани подписи в подкрепа на Истанбулската конвенция и нейната ратификация от парламента заради „насилието над жени“.

Мотор на кампанията за събиране на подписи в подкрепа на конвенцията са били от „Обединението на жените- социалистки“, подкрепени от няколко фенимистски неправителствени организации.

Обединението на жените-социалистки“ с лидер Катя Николова е основен мотор на дискусии, кръгли маси и други форуми в страната посветени на насилието над жени и жени. Последните два форума на организацията по темата са били в Смолян и Пловдив в края на миналата година.

В един прекрасен момент обаче ръководството на БСП „обръща палачинката“ и се обявява категорично против Истанбулската конвенция.

Остават няколко въпроса към Корнелия Нинова и ИБ на БСП. Колко подписа са събрани в подкрепа на конвенцията и къде е потулена подписката след решението на ръководството да гласува против нея в парламента ?

Кое накара ИБ на партията да обърне позицията си на 360 градуса толкова бързо ? Натиск отвън или отвътре ?

Иначе много патриотично звучи позицията на социалистите, но дали това не политическо лицемерие ?

За приемането на конвенцията се обяви знаково лице от БСП-вицепрезидентът и бивш евродепутат Илияна Йотова в пост в социалните мрежи на 4 януари.