НФСБ остава в управлението

Вицепремиерът не искал да става министър на туризма

0
41
симеонов
Валери Симеонов

Валери Симеонов постави условия за промени

НФСБ засега остава във властта. Това обяви лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов на пресконференция. Той обясни, че няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Симеонов изчете декларация, приета след дебати от ръководството на НФСБ.

Сред исканията им са промени в ръководството на парламентарната група на „Обединените патриоти“. Припомняме, че председател на групата е лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. И още: решителна промяна в начина на управление.

От НФСБ не са доволни и от темповете, с които се изпълнява управленската програма. От партията искат по-бързо да се задвижат Закона за устройство на територията, Закона за шума, Закона за местните данъци и такси, Закона за хазарта. Именно предвижването на тези закони и резултатите от тях ще стане ясно дали НФСБ ще останат във властта по-дълго. Засега обаче няма точни срокове, в които от партията на Валери Симеонов ще искат резултати.

Вицепремиерът подчерта и, че ще гласуват против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Симеонов посочи, че още на първото коалиционно заседание ще постави въпроси за начина на управление, диалог и взимане на решения.

„Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални коалиционни отношения“, заяви Валери Симеонов.

„Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквото не провежда дори основният ни политически опонент ДПС“, отбеляза още вицепремиерът.

Симеонов отбеляза, че диалогът е нарушен и в малката коалиция на „Обединени патриоти“, а и не е сигурен че ще има диалог и в председателския съвет, който предстои тази вечер.

Вицепремиерът уточни и че Министерството на туризма по принцип е отредено за НФСБ, но досега той не е предявявал претенции и не е искал оставката на министър Ангелкова ултимативно. Причината била, че имало европредседателство. Самият той обаче нямал амбиции за заемане на поста министър на туризма, стана ясно от неговите думи.

В 18 часа днес ще се проведе коалиционен съвет, на който лидерите в управляващата коалиция ще обсъдят трите министерски оставки, бъдещите им заместници и бъдещето на самата коалиция.