Парламентарната комисия по отбрана преодоля президентското вето за Ф-16

0
116
самолети
Снимка: архив

В петък депутатите ще решават в пленарна зала

Комисията по отбрана преодоля президентското вето върху договора за F-16. Това се случи на извънредно заседание на комисията, която е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето, съобщава Novini.bg.

Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

„За“ повторното приемане на ратификацията на договорите гласуваха 13 народни представители, „против“ – 7 и „въздържали се“ – 0, с което те бяха приети отново, а ветото преодоляно.