Радев в опит да замаже скандала с Украйна влезе в оправдателен режим

0
411
президент
Снимка: архив

Според него захранването на бойните действия с повече оръжия увеличава риска от глобален конфликт

След скандалното изказване на Румен Радев и последвалата реакция срещу него, от президентството изпратиха до медиите нова версия за отношението към войната в Украйна.

На Рожен Радев заяви: „Украйна настоява да води тази война, а сметката я плаща Европа“. Тези думи на президента предизвикаха остри реакции, както и от посолството на Украйна.

Днес от президентството уточняват, че Радев винаги е имал ясна позиция по отношение на войната, а именно, че няма военно решение. „Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От „Дондуков 2“ доплъват, че захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право.