Парламентът върна процедурата по избор на нов изтребител

Въвеждането на критерий-плащане във времето е елиминирал един от участниците

0
125
кодекс
Снимка: архив

Министерството на отбраната трябва да актуализира офертите за самолети

Парламентът реши да върне процедурата по избор на нови бойни изтребители. В доклада на комисията по отбрана се посочва, че се задължава Министерство на отбраната трябва да предложи нова финансова рамка и да актуализира основните оферти като се разшири обхвата от фирми за придобиване включително на нови самолети, съобщава Нюз бг. Цветан Цветанов председател на ПГ на ГЕРБ определи решението на парламента като правилно.

Той коментира още, че Антон Тодоров, намеквайки за мотивацията на президента Румен Радев да подкрепи офертата за самолетите „Грипен“ по никакъв начин не е споменал термина „корупция“. „Никой по никакъв повод не е казал за корупция.

Подобен въпрос винаги може да бъде интерпретиран. Той не каза за корупция, той каза за потупване по рамото, доколкото аз разбрах“, посочи Цветанов. Той бе категоричен, че с решението на парламента се премахва една несправедливост. По думите му в тази процедура нищо не е налагало прибързаност.

Цветанов поясни, че с въвеждането на този допълнителен осми критерий, задължителната схема за плащане на самолетите във времето, всъщност се е създала предпоставка за дисквалифицирането на един от участниците.

Относно коментарите на президента Румен Радев и принципните му позиции, Цветанов посочи: „Ако говорим за принципността, ние имаме за кратък период от време в рамките на осем месеца две различни тези – едната теза е бързо приключвайте процедурата, която вицепремиера Янев приключва.“

Цветанов допълва, че „идва редовно избран кабинет и редовно Народно събрание – защо се бърза? Защо не взе същата страна, която взе сега в момента за ВАС? Защо не каза – нека да бъде коректно. Това не може да бъде като отговорност и ангажимент от служебното правителство, защото след два месеца има легитимно избрано правителство, което е с парламент, който може да осъществява необходимия парламентарен контрол. В момента обаче ВАС няма да подпише указа, ще го върне на новия ВСС. Виждате две различни процедури с различен подход“.