Парламентът подкрепи договора с Македония

„За“ декларацията гласуваха 206 народни представители, „против“ - 0

0
63
кодекс
Снимка: архив

 Това е едно голямо рамо за правителството, обяви премиерът Борисов 

 

Парламентът очаква Договорът за добросъседство с Македония да постави на стабилна основа отношенията между държавите и да бъде от полза за техните граждани. Това се посочва в декларация на Народното събрание по Договора за добросъседство с Македония, предаде „Фокус“.

„За“ декларацията гласуваха 206 народни представители, „против“ – 0 „въздържали се“ -0 , с което той бе приет единодушно. В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство.

Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок.

Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

В мотивите на декларацията се посочва, че България е била първата държава, която е признала независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница.

Съгласно мотивите сключването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е сред външнополитическите приоритети на българската държава. Отчита се, че от 2008 г. досега всички български правителства са демонстрирали приемственост и последователност по преговорите. Според Парламента декларацията препотвърждава и подкрепя приемствеността и последователността във водената политика спрямо Република Македония.

Българският парламент показа, че би подкрепил подготвеното като текст в Договора за добросъседство с Македония с ратификация. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като Народното събрание прие декларация по Договора за добросъседство с Македония. Борисов благодари на Народното събрание за подкрепата. „Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат – това няма да спорим“, каза още премиерът.