Партиите връщат надвзетите субсидии за три години назад

0
37
парламент
Снимка: архив

Правната комисия в парламента прие промените в Закона за политическите партии

Партиите ще трябва да върнат надвзетите пари като държавна субсидия три години назад – до май 2016 година.

Правната парламентарна комисия прие промените в Закона за политическите партии, внесени от Министерския съвет, предаде Канал 3.

В него изрично е записано, че 11 лева ще се дават само за получен реален глас за съответната партия или коалиция. Малко преди евровота стана ясно, че партиите са получавали над 13 лева за реален глас, а не записаните в закона 11 лева.

От Министерство на финансите обясниха, че двата лева разлика идват от факта, че субсидиите са изплатени на база всички действителни гласове, чрез преразпределяне на вота за непрескочили бариерата формации, а не само на реално подадените за партия и коалиция бюлетини.

По-рано днес прокуратурата откри нарушение в Закона за политическите партии. Обвинението даде на финансовото ведомство 30 дни да измисли как партиите да върнат надвзетите пари. Това е предвидено и в приетия днес законопроект. Сметната палата пък веднага реши, че ще одитира начисляването и изплащането на субсидиите на политическите партии.

„Надвзетото ще бъде удържано при следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове – да се възстанови от съответните партии“, обясни Росица Велкова, зам.-министър на финансите.

Ведомството призна, че всъщност сумата за субсидии се изчислявала на база всички гласове, а не само на база валидни гласове, още от 2001 година досега. Парите ще бъдат връщано само три години назад обаче, заради давността.

Тезата, че отпуснатите повече пари за субсидии се дължат на грешно изчисление, застъпи правосъдният министър Данаил Кирилов. „Ако твърдим че има грешка – тя е в изчислението, или в метода“, настоя Кирилов.

„Законът не е бил неправилен, неправилно е бил изпълнен“, коментира депутатът от БСП Крум Зарков и допълни: „Поддържаме искането за оставка на финансовия министър“.

По време на заседанието стана ясно, че премиерът Бойко Борисов вече има отговор на това искане, което заръчал на Кирилов да предаде: „Мога да предам – категорично не. Относно по-живописното описание – мога после да ви го разкажа“.

Правната комисия отхвърли идеята на „Воля” само парламентарно представените партии да получават субсидии. В момента по закон партиите трябва преминат 1%, за да получават средства от държавния бюджет.