Правителството подкрепи превозвачите срещу изискванията на ЕС

Ако бъдат приети предложенията на Франция родния транспорт ще фалира

0
77
превозвачи
Срещата на премиера Борисов и министър Московски с превозвачите. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Транспортните фирми ще протестира на 16 май в София пред европейските лидери

Правителството подкрепя превозвачите в протеста срещу Пакета за мобилност, обсъждан в ЕС. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на брифинг след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов днес.

Такава е била позицията и до момента на ресор „Транспорт“. Тя не кореспондира с исканията – най-вече от страна на Франция, за Пакета за мобилност“, допълни Московски. Превозвачите от своя страна се готвят за протест.

Недоволството си те ще изразят под формата на мирно шествие. То ще се състои на 16 и 17 май, когато всички европейски лидери се събират в София. От бранша повториха, че вече са получили подкрепа от правителството в позицията по отношение на новия пакет за мобилност. Според превозвачите българският транспортен бизнес ще бъде унищожен, ако се приемат новите изисквания на Европейската комисия.

Според експертите от бранша правилата ще накарат българските шофьори да се насочат към друга държава, в която да упражняват професията. Фирми дори ще пожелаят да преместят дейността си зад граница. България ще е сред най-ощетените държави, ако този закон бъде приет. Заради него е възможно по-голямата част от 12 500 фирми с бизнес в международния транспорт да фалират.