Президентът: Протакат купуването на нови самолети

Той посочи, че много би се радвал, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена

0
113
Радев
Президентът Румен Радев

Според държавния глава в момента около проекта за модернизация на ВВС цари пълен хаос

Президентът Румен Радев излезе с остра критика към правителството относно проектите за превъоръжаване на Българската армия и в частност закупуването на нови самолети.
Държавният глава заяви, че хаосът е пълен и анонсира, че няма нужда да свиква нов Консултативен съвет по национална сигурност, конкретно по темата Сигурност, защото решенията, които са били взети, не се изпълняват.

Така следващите КСНС щели да бъдат посветени на корупцията, правосъдието, темата за бедността, тъй като смисълът на Консултативният съвет е да надгражда вече взети решения.

На въпрос как разчита сигналите на правителството за рестарта на проектите в сферата на отбраната, Радев коментира, че те не са в синхрон с това, което става в ЕС.

„Наистина аз виждам желание не да се реализират, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процесът“, посочи Радев.

„Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се F-18, ако ме питате мен, най-добре Eurofighter нов, най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка“, обясни президентът Радев.

Той посочи, че много би се радвал, ако правителството успее да постигне т.нар. политическа цена.

„От сега да ви кажа отговора – няма да стане“, предупреди Румен Радев и допълни, че в последните десет години и видял как много държавници са се опитвали да постигнат това, но никой не е успял.

„Тези самолети струват пари. Те надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента“, заяви държавният глава, като подчерта, че ако се вземе решение тези пари да бъдат намерени, той няма нищо против, но и на обществото някой трябва да обясни, че тези пари трябва да бъдат дадени.

Относно цената на нови самолети от типа F-16, Радев посочи, че това е търговска тайна, депозирана от съответните държави при изготвяне на офертите. Цената за осем нови самолета от типовете на F-16 била „чувствително много над милиард и половина“.

Относно работата на анкетната комисия по избор на нов изтребител и намерението да се изчака нейното решение – Радев заяви, че хаосът е пълен, затова и той не вижда смисъл от още един Консултативен съвет по национална сигурност и отбрана.

Радев отсече, че всеки ден има нещо ново. „Така не се работи институционно. Трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решение на българското правителство, макар взето миналата година, има решение на българския парламент. Изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите“ – попита реторично Радев.