Президентът рязко губи доверие

Това е най-ниското ниво на одобрение към държавния глава за 2018 година

0
273
президент
Снимка: архив

Само за месец рейтингът му се е сринал с 4%,сочи проучване на „Тренд“

Одобрението към президента Румен Радев спада. Това сочат резултатите от проучването на социологическа агенция „Тренд“ за нагласите на българите към основните парии, институции и отиващата си 2018 година.

Проучването на „Тренд“ е осъществено между 1 007 български граждани в периода 30 ноември – 6 декември.

Спрямо данните се наблюдава рязък спад с 4% в положителната оценка на хората за работата на президента. Ако през предходния месец октомври 59% от българите са посочили, че оценяват положително работата на държавния глава, то през декември този процент е 55%.

Това е най-ниското ниво на одобрение към държавния глава за 2018 година и от началото на мандата му като цяло спрямо данните на „Тренд“.

Междувременно отрицателната оценка за работата на Радев се покачва, но с доста по-малки темпове.

През месец септември е бил върхът на отрицателната оценка за работата на президента. Тогава 28% са заявили, че не одобряват свършеното от него. През октомври отрицателната оценка спада с 1% до 27%, а през ноември стига 26%.

След 2 месеца спад на отрицателната оценка, сега се регистрира ръст с 1% по този показател – 27% от запитаните имат отрицателно мнение за делата на държавния глава. 18% не знаят и/или не могат да отговорят. Оценката на работата на правителството през декември е лоша – 60% не одобряват работата на управляващите, а 28% – я одобряват.  12% не знаят и/или не могат да отговорят.

През септември 61% от анкетираните са заявили, че имат отрицателна оценка за работата на кабинета. През октомври този брой значително намалява – с 5% до 56%. През ноември обаче отрицателната оценка отново се покачва, този път рязко – с 6%, и стига до най-високите стойности за годината – 62% неодобрение. През декември неодобрението срещу кабинета „Борисов“ 3 е 60%. Одобрението към работата на МС за декември е 28%, като същата стойност е отчетена и за ноември. 12% не знаят и/или не могат да отговорят.

Неодобрението към парламента също остава високо – 68% за месец декември. През ноември неодобрението към депутатите е било дори по-високо – 71%, което е връх за 2018 година. За декември едва 22% оценяват положително работата на парламента, а 10% не мога да преценят.

Премиерът Бойко Борисов също получава голямо неодобрение – 49% от запитаните оценяват работата на Борисов през декември отрицателно.

35% пък са на мнение, че Борисов върши добра работа, а 16% не знаят. В стойностите за одобрението на Борисов спрямо месец октомври се наблюдават отклонения от ± 1%.

Според „Тренд“ ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, първа политическа сила отново ще бъде ГЕРБ с 22.2% от вота на гласоподавателите. БСП получават 20.7 процента. На трето място се нареждат ДПС (6.5), а след това ОП (4.4%), Демократична България (2.1%), „Воля“ (1.4%), Реформаторски блок (1%) и други. 2.4% от запитаните са заявили, че няма гласуват за нито една политическа формация у нас. 36.1% са заявили, че въобще нямат намерение гласуват.