Президентът свиква КСНС заради политическата криза

Мислех, че кабинета няма да изкара и една година, заяви премиерът в оставка

0
69
плевнелиев
Борисов каза на президента, че връща мандата за нов кабинет

Нищо лошо няма да се случи, ако БСП поеме управлението, твърди Борисов

От вчера сме в политическа криза. Сега президентът е на ход. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов. Така стартираха консултациите на президента с парламентарно представените партии преди връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Днес е предвидено на “Дондуков” 2 да дойдат лидерите на БСП, а другата седмица – на ПФ, РБ, ДПС, АБВ, “Атака” и БДЦ.

Веднага след това Плевнелиев ще свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за изход от ситуацията след оставката на кабинета “Борисов 2”, наречена от него политическа криза. В момента няма политическа криза, обяви обаче Бойко Борисов на тръгване от президентството. Според него в НС има мнозинство, ясно изразено при вота “Ако искат, могат да работят, ако не искат – ние всички от ГЕРБ сме там, за да приемем бюджет на държавата“, поясни той. Отказа на БСП да участва във властта определи като дезертьорство. “Едно е да обещаваш, а друго – да носиш цялата отговорност. Има една поговорка: “Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя”, продължи лидерът на ГЕРБ. Ето сега имат цялата власт, обяви Борисов и пожела на новоизбрания президент Румен Радев “да вдига пенсии, да пази границата, да ходи в Крим, каквото иска, може да прави. Без никаква опозиция и съпротива при това.” Според мен никаква криза няма да има. Нищо няма лошо да се случи, ако БСП си поеме управлението, обобщи Борисов. Той заявил официално и на президента, че ГЕРБ няма да участва в друго правителство. Дал съвет на Плевнелиев, след като имал прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент, да седнат и да направят едно служебно правителство.

Като контратеза на обвиненията, че с оставката си отказал да носи отговорност, той напомни, че сключването на коалиционно споразумение за съставяне на правителството му е поемане на висша отговорност. “Преди две години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, с Първанов. Не – тежко беше, като ги събрах и им казах, че правим правителство, защото идват нови избори. Резултатите щяха да бъдат същите – избори, пак избори, а на границата бежанска вълна, финансово икономическа криза. Е, тогава аз си поех риска и си го понесох“, заяви премиерът в оставка. “Ние сме в парламента, няма да ви правим ингелъци, имате си ДПС до вас, имате си патриотите, имате си който искате. ДСБ искаха да са в опозиция. Е, направиха така, че и ние да сме в опозиция”, каза още премиерът в оставка и заключи, че в този парламент вече е модерно да кажеш, че си опозиция. “И ние, вървейки по модата – ставаме опозиция. Но нека тези, които пожелаха властта, да си я консумират“, обобщи той.
“Две години по-тих, по-диалогичен, по-компромисен, по-невъзгордял се, ежедневно изпълнявайки на всеки прищевките, и да ми кажат, че съм бил надменен, не го приемам“. Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов след консултациите с президента Плевнелиев. За него обаче това неколкократно преминаване от “Осанна” до “Разпни го” било безценен урок за ГЕРБ. Той вярвал в инстинкта на народа, който чрез последните избори казал, че трябва да има промяна. “Ние ще работим в тази посока”, обеща премиерът в оставка. Според него хората в България много бързо забравят. “Двуличието не ми е присъщо. Как само се променят хората за часове, но то ще им се върне от Господа, не от мене. Как се возеха с мен напред-назад и се отчитаха!”, разказа Борисов. Той сподели още, че очаквал животът на втория му кабинет да не е по-дълъг от една година при това крехко мнозинство в парламента. “Приемам го много спокойно, мислех, че кабинетът ще падне още на местните избори, но тогава пък ГЕРБ постигна категоричен успех“, поясни Борисов. Сега всеки по някакъв начин бил обиден. “В ГЕРБ мислят, че РБ са ни виновни, РБ мислят, че моите министри са виновни, патриотите мислят, че премиерът е виновен. Всички с изключение на БСП, ДПС и ДСБ са радостни, другите сме загубили”, каза още премиерът в оставка.