Премиерът Борисов: Спрете с тези протести

Министър-председателят притеснен, че турски поток може да ни заобиколи

0
107
премиер
Бойко Борисов

Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста, съобщи той

Спрете се с тези протести”. Това призова премиерът Бойко Борисов на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от “Капитал”. Борисов обясни, че цяла сутрин се е занимавал с “лъвчетата”. И допълни: “В Давос няма баир без десет лифта. Броих ги. Изсечена гората, писти. А ние искаме едно лифтче”. 

Борисов каза още, че и сега първото, с което чужденците свързват България, е стрелбата по папата. “Стрелбата по папата излиза на първо място в съзнанието на хората. Ама папата, че беше в България, че каза, че България не е виновна – няма такова.

Колко тежко е, когато едно внушение се развие една тема, колко десетилетия са минали от тогава – първо това излиза. Нула справедливост, но факт. Много по-дълго ни трябва да се доказаме, за да ни повярват”, обясни Борисов.

Според него политическият елит на Балканите усеща, че сега е момента регионът да гокаже, че не генерира проблеми, а може да генерира успехи. “Не е лесно, но и за това България е лидер, има самочувствието да го прави. Ние правим винаги правилните и верните неща. Макар и бавно. Не казвам, че сме идеални, има случаи, когато действиелно правим глупости”, каза още Борисов.

Той коментира защо не напредва проекта за трети мост на Дунав. “Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста, един по един, един по един. Не е смешно. Таман се договорим, и ги няма”, обясни Борисов. И заяви, че “третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити”.

Борисов допълни: “Не обичам да деля Балканите, защото така сме свързани, че всяка една държава може да генерира такова напрежение, че да срине останалите.

амо преди години нещата, които се случиха в Косово, например. Така че България и Македония действително дадоха голям пример, че и на Балканите има страни, които въпреки големите противоречия, особено на тема “История”, могат да си сътрудничат и да отворят пътя си напред. И другите държави трябва да направят така. Например Хърватия и Словения трябва да се разберат за това заливче – защото то е едно такова малко заливче, ако го видите на картата, ще се смеете, че ако влезете във водите в Хърватия, вече ще сте в Словения. А не може да се влиза по бански в другата държава. С ей такива неща се занимават”.

Според него оста на Балканите досега е била “София-Истанбул. София-Белград, София-Солун и от там нататък Балканите ги няма”. “Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме, основната ос, която сме длъжни да направим, е София-Скопие-Тирана-Кьолн”, заяви Борисов.

И изтъкна, че “геостратегическите играчи не само са се вгледали насам, но и вече са тук, на Балканите”. “И съм щастлив, че моите колеги в Брюксел съзнават, че ако една част от Европа си я дадем просто ей така, няма на кого да се сърдим после, че ни е влязъл в задния двор – влиянието на Турция например, или на Саудитска Арабия, или на Китай”, уточни той.

Борисов итъкна, че не трябва България да бъде само клиент, но и да остане част от газопреносната грежа. Той припомни, че на 1 януари 2019 г. стартира руски поток, а всички прогнози, че Украйна няма да бъде заобиколена са се оказали грешни. “Ние като държава много добре трябва да си направим сметката и запазвайки лоялност към НАТО и ЕС, дипломатично и спокойно да защитим своя интерес. Да загубим ние транзита в полза на Турция, Гърция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би приел. А практиката показва, че там където има газопроводи – няма и войни”, обясни Борисов.