Премиерът: Българският паспорт на Груевски е 100% фалшива новина

Борисов и Заев откриват заедно участъка Сандански-Кресна от магистрала "Струма"

0
57
премиер
Борисов и Заев. Снимка: архив

Македония възстановява българските войнишки паметници

Истински се надявам и в частта НАТО и Европейски съюз нашите съседи да са и наши партньори в тези две организации, защото това е добре за Македония, добре е и за нас. Истински се надявам да бъде решен и проблемът с името между Гърция и Македoния, за да може да бъде направена свързаност между всички държави в региона във всяка една сфера – история, култура, образование, пътна жп, дигитална инфраструктура и да дадем възможност на нашите народи да правят бизнес, да пътуват, да ходят на туризъм и да се опознават все по-добре, заяви Борисов.

Длъжен съм да опровергая една фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Tова е 100% фалшива новина, каза още министър-председателят.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че са провели една близка приятелска среща с Бойко Борисов, полезна среща с конструктивни диалози. Всичко това е в резултат на подписания двустранен договор за приятелство, подчерта Заев.

Македонският премиер отбеляза, че икономическите взаимоотношения между двете страни се развиват изключително добре. Търговският стокообмен се оценява на 500 млн. евро, като според Заев са си поставили за цел да стигне 1 млрд. евро.

В началото на декември ще бъде открит и пуснат за движение участъкът между Кресна и Сандански от автомагистрала „Струма“, съобщи премиерът Бойко Борисов.Откриването на 24-километровия участък ще бъде съчетано със съвместно заседание на българското и македонското правителство, стана ясно след срещата на българския премиер с македонския му колега Зоран Заев.

Градим истинско приятелство, посочи Зоран Заев. Нашите народи са близки, апелирам за разширяване на сътрудничеството. Гражданите на България трябва да знаят, че са добре дошли във всеки македонски град, посочи Заев.

Български войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени, стана ясно след срещата.

Скопие ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 г. при акция за унищожаване на български военни паметници в бивша Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници през 1916 година при битката Каймакчалан.