Премиерът: Няма да затягаме мерките срещу епидемията, болниците са подготвени

0
36
Снимка: архив

Подпорната стена в Алепу ще бъде прекрасно място за къщичка на птици, казва Борисов. Той откри обходния път на Поморие

„Искам да поздравя всички полицаи и служители на МВР с празника и да им благодаря, че бдят над нас. Демокрация е, всеки може да протестира. Ние сме направили толкова много за тях“, заяви Бойко Борисов по повод протеста на полицаи в София. Премиерът откри обходния път на Поморие и коментира пред медиите различни теми. С него са екоминистърът Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

Отсечката е последен етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността и се намалява замърсяването на въздуха. Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лв.

„Искам да поздравя министъра на околната среда и нашите кметове на Китен, Приморско, Царево и да ви помоля като слизате в тази посока, да видите каква пречиствателна станция е направена – има най-съвременните шведски и италиански системи. Чисто като сълза е морето и не случайно толкова българи почиват там и има хора по плажовете. Изпълнихме това, което сме обещали – да предоставим най-чистото море“, заяви Борисов.

„Кацат и десетки чартъри в Бургас – германците са тук, холандците са тук. Хубаво е, че вече се задвижва икономиката, защото няколко месеца бяхме затворени и виждам, че вече хората излизат и почиват. Днес ще бъде пусната тази отсечка на Поморие, за да пътуват хората. Другата седмица започваме и новата отсечка, така че, като тръгнеш от София, ще стигаш до Слънчев бряг без нито един светофар. Добре е за хората и от Поморие да няма трафик и да е чист въздухът“, каза Борисов.

По повод рекордните случаи на заразени с коронавирус премиерът отново бе категоричен, че няма да се затваря нищо в летния сезон, защото болниците вече са подготвени. „Даваме повече пари за клинични пътеки, усилваме болниците. Надявам се юли и август, колкото може, да преминем контролирано през това заболяване. Всеки ден събирам щаба и гледаме и болните, и оздравелите. Ако зависи от щаба, всичко ще затворим. Но аз слушам и ген. Мутафийски, и доц. Мангъров. Вие също го каните по телевизиите. Ние сме демокрация, всеки си има мнение. Виждате и колко много хора – 40 процента, не вярват, че има коронавирус. Всеки е свободен да има мнение. Но тук е малко като защо си с шапка и защо без шапка, няма угодия. Ако затваряме, защо затваряме, ако отваряме, защо отваряме. Всеки ден с щаба следим и контролираме ситуацията“, обяви Борисов.

Той е категоричен, че няма нужда от затягане на мерките заради коронавируса.
„За мен е показателно, че 10 дни след мача „Левски“-ЦСКА няма увеличение на заболеваемостта. Като затворим баровете, тези чартъри какво ще ги правим“, казва премиерът.

Премиерът коментира и темата, че много българи избират Гърция за своята лятна почивка. „Аз на Кулата не съм ходил освен на акции. Радвам се, че българите са така организирани. Чакат на 15 км опашка, електронни декларации попълват и сами си плащат PCR тестовете. Тук такава дисциплина няма и всички бяха против КПП-тата, но навън не е така“, заяви Борисов.

„Представяте ли си тук, в Бургас, да им сложим едно КПП, да има 15 км опашка, електронни декларации, предварително да ги попълват, всеки сам да си е платил теста, а не както всички сега искате държавата да го плати. Ще го платим“, допълни премиерът.

„Това е много атрактивна подпорна стена, но ще бъде прекрасно място за къщичка на птици. Представяте ли си някой да даде разрешение по време на нашето управление да се строи хотел? Това е абсурдно. Чудя им се на акъла защо си вкараха такъв автогол. Вижда се, че е хотел, а казват, че не е“, коментира премиерът Бойко Борисов бъдещето на строежа на плаж Алепу. Има разследване, така че виновните лица ще си получат наказанието, допълни той.