Борисов: Прекратяването на мониторинга на Европейската комисия е признание за България

0
39
Бойко Борисов Кадър: Нова

С работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, написа лидерът на ГЕРБ

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането ни в ЕС.

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя фейсбук профил.

„Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС“, подчерта Борисов.

„Последният доклад за напредъка на България по МСП беше в мандата на нашия кабинет през 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително“, гласи още постът.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество“, в заключение написа лидерът на ГЕРБ.