Премиерът: С Макрон обсъждаме проекти в отбраната

„Понеже ви се виждат малко парите за Варна, представете си какво щяхме да направим за града с 1 млрд. лв., които бяха дадени за „Цанков камък, обясни той

0
47
премиер
Премиерът откри ремонта на ключови булеварди във Варна. СНИМКА: ПРЕСЛУЖБА НА МС

Сигналът за „Цанков камък“ до Борис Велчев потъна, твърди Борисов

Понеже ви се виждат малко парите за Варна, представете си какво щяхме да направим за града с 1 млрд. лв., които бяха дадени за „Цанков камък“ – за един плувен басейн. Само пътят е струвал 120 млн. евро. Такава инвестиция може да се върне след 1200-1300 години, ако съоръжението работи. Но понеже не работи, ще се изплати след 3000 години сигурно. По сигнала, който подадох до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, няма резултат“, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна.

Той отхвърли сравненията, които опозицията прави между „Цанков камък“ и „суджукгейт“. „При „суджукгейт“ виновникът има шест обвинения, нито е в парламента, нито е в партията. А добрият резултат на БСП дойде от купуване на гласове и това е доказано. Има депутат с такова обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията – купуването на гласове. Разликата е, че нашият представите „излетя“ отвсякъде, а БСП казват: той може и да е купил гласове, но това не е решаващо. Нека си остане депутат, да си гласува законите“, припомни министър-председателят.

 

Борисов подчерта, че персоналната отговорност не може и не трябва да бъде отнемана и ако има виновен – да си понесе наказанието. „Три милиарда са загробени в АЕЦ „Белене“. Да не би ГЕРБ да е поръчвал тези реактори?! Сега правим срещи с инвеститорите, търсим решение с министрите. Американските централи – ние ли ги давахме?! И там отидоха още 1,2 млрд. лв. В мандата на БСП с премиер Орешарски се срина КТБ – още 3,7 млрд. лв. И те казват: огромна далавера с НДК! Ами който е виновен, ще си понесе наказанието!“, категоричен беше министър-председателят.

 

Той съобщи също, че на предстоящата среща с президента Еманюел Макрон ще бъде обсъждано съвместно изпълнение проекти в областта на отбранителната индустрия, като целта е не само да се отговори на нуждите на двете армии, а и да се продава продукция. „Тези разговори ги започнахме в Париж. С колегите сме се подготвили. Не случайно срещата е във Варна, където е и корабостроителницата“, посочи премиерът.

 

Той изрази увереността си, че край Провадия ще има европейски газов хъб. „От разговорите с хората по света, от които зависи, разбирам, че сме на прав път“, каза министър-председателят Бойко Борисов.