„Разследващ“ сътрудник на Иво Христов забърка скандала с „Къщата в Барселона“

0
1041
Публикацията за Иво Христов. СНИМКА: Ф

Той е един от клиентите ми, обяви Георги Готев

Журналистът Георги Готев, който прави собствен сайт EUROACTIV.bg от Брюксел  се оказа „доставчик на услуги“ за евродепутата от БСП Иво Христов, бивш шеф на кабинета на Румен Радев. Готев бе човека, който вчера твърдеше, че от „испанската полиция“ са му потвърдили, че има разследване срещу премиера Борисов за пране на пари около „къщата в Барселона“. Това разкрива с пост във Фейсбук Nikolay Stefanoff. Ето какво написа той:

Добър ден,

Навярно всички сте гледали вчера видеото (на живо) на Борисов от Брюксел, в което един „журналист“ с пяна на уста хвърляше обвинения и неверни твърдения, че Борисов е разследван в Испания…

Та сега да Ви кажа кой е въпросният „журналист“, който за повечето от вас сигурно е непознат и нищо не Ви говори неговата особа и име…

Това е #ДС агента с псевдоним #Иванов – #ГеоргиГотев и син на щатния сътрудник на ДС – Горан Георгиев Готев.

Публикацията от Фейсбук.

Георги Готев е доставчик на услуги на евродепутатът от #БСП и бивш съветник на президента Румен Радев – Иво Христов.

⁉️ Какви услуги доставя агента на ДС на бившия съветник на Румен Радев – настоящ евродепутат от БСП Иво Христов… мисля, че вчера (и не само вчера) стана ясно на всички ни.

Решение N° 111 от 17.02.2010 Печатни издания

Агент „Иванов“ Георги Горанов Готев

Георги Горанов Готев

Дата на раждане 07.05.1958 г.

Място на раждане гр. Благоевград

Вербувал го служител о. р. Добри Иванов Младенов на 26.04.1983 г., регистриран на 28.04.1983 г. Ръководил го служител о. р. Добри Иванов Младенов; о. р. Калин Ламбрев Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ВГУ, „ЧЖ“ Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент Псевдоними Иванов.

Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. бланка; дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; лично дело IА-36916. Снемане от действащия оперативен отчет Публична длъжност или публична дейност Зам. главен редактор от 06.06.2006 г. до 31.05.2007 г. Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Георги Горанов Готев към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.

Решение N° 105 от 9.12.2009 Печатни издания

Щатен служител Горан Георгиев Готев

Горан Георгиев Готев

Дата на раждане 07.12.1934 г.

Място на раждане гр. Маджарово

Качество Щатен служител Структури, в които е работил ДС, ПГУ Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед № 57/ 28.12.1967 г. е назначен за н-к отделение, считано от 15.10.1967 г.; със заповед № С-077/ 28.04.1973 г. е преназначен за зам. н-к отдел. Публична длъжност или публична дейност Зам. главен редактор Доклад на НРС по чл. 16, ал. 2, т. 2 рег. № RB102101-001-04/12-2333/ 01.12.2009 г.

„Иво Христов ми е клиент, Аз имам статут на независим журналист и консултант. Имам различни клиенти, основният е EURACTIV.com. Имам и малки клиенти, сред които е Иво Христов, на когото оказвам услуги – speech-writing и медиен дебрифинг, анализ на медийно поведение.

Зададох въпроси на премиера от името на EURACTIV.com и там публикувах статия. Много евродепутати ползват съветите на журналисти от гледна точна ка медийните си изяви. По тази тема съм компетентен“, коментира пред Breaking.bg. Готев. Той коментира и работата си за ДС.

„Не крия, че съм работил за контраразузнаването. Като младши дипломат няколко чужди разузнавания се опитаха да ме вербуват. Аз се обърнах към човека, който отговаряше за това във Външно, бай Добри Младенов, лека му пръст. Така успяхме да контрираме и други опити за вербовка, включително от съветските служби. А на Иво Христов аз не съм говорител и не задавам въпроси от негово име.

В Белгия статутът ми на самонает ми позволява да имам много клиенти. Основен клиент ми е EURACTIV.com и от името на тази медия зададох въпросите си, като веднага след това публикувах статия. На Иво Христов оказвам услуги във вид на spеech-writing и дебрифинг след медийни изяви. Много журналисти извършват подобни услуги на евродепутати. Не съм му пиар, не владея този занаят“ допълни Готев.