Социалистът Жаблянов си построил вила в Симеоново от заеми, но забравил да ги декларира

Заемът го няма в декларацията на бившия зам.-шеф на парлавмента

0
883
вила
Валери Жаблянов

Хасиендата струва 360 000 лева

Валери Жаблянов си е построил вила в луксозния квартал Симеоново за 360 000 лв., пише „Биволъ“. В декларацията на депутата от 2013 г. обаче няма информация за строящата се сграда, но през 2014 г. той обявява “осъществено право на строеж” за общо 360 000 лв. за него и съпругата му. Като произход на средствата е посочено, че те идват от “заем и спестявания”.

От такъв заем обаче няма и следа в обявените от Жаблянов декларации, пише „Биволъ“. Декларираният ипотечен заем от ДСК за 67000 лв. е за закупуване на съвсем друг имот – апартамент в кооперация, която се намира в кв. Крива река, показва справка в Имотния регистър.

вила
Вилата на Жаблянов в Сименово

Жаблянов става депутат през 2013 г., но още през март 2012 г. на семейния парцел в престижния квартал Симеоново тече строителство, показват кадри на Гугъл мапс. Строежът е завършен и вилата е обзаведена към началото на 2014 г. За това свидетелства криминалната хроника, според която на 11 февруари 2014 г. жилището на Жаблянови е обрано и са задигнати бижута и техника.

В първите месеци на управлението на ГЕРБ през 2009 г. министър Трайчо Трайков уволнява шестима от Дирекцията “Европейски фондове за конкурентоспособност”, която отговаря за изпълнението на Оперативна програма “Конкурентоспособност”. Сред уволнените е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова – съпругата на депутата. Посочената от министъра причина е “конфликт на интереси”. Не е известно с какво се е занимавала Ивет Жаблянова, след като отива на трудовата борса. В Търговския регистър няма следа от нейни фирми с успешен бизнес. Единствената фирма с нейно участие е заличена през 2008 г., пише още „Биволъ“.