Вижте как по искане на Христо Иванов и ДБ депутатите си вдигнаха заплатите на 10 000 лева

0
128
Предложението на ДБ.

Димитър Главчев публикува документи от скандалните предложения

Заплатата на редовия депутат, който дори не разполага с докторска степен или дълъг трудов стаж, скача на над 10 хиляди лева. Това става ясно от предложенията за новия правилник на Народното събрание, които вчера депутатите в ресорната комисия разглеждаха. При изпълнение на „специални“ и допълнителни задачи, определени народни представители могат да получават до 25% над брутното им възнаграждение. От предложението обаче не става ясно какви са тези задания и какво ще ги окачествява като извънредни. Скандалното предложение е на групата на Дебъ на Христо Иванов.

4884 лв. стана основната заплата на депутатите през март. Базата се определя въз основа на средното възнаграждение в страната за тримесечие. Това означава, че 25% от основната заплата са 1221 лв. Общо стават 6105 лв. месечно.

Депутатите получават и допълнителни бонуси – като членове на комисии, председатели на парламента, на групи и на комисии, за докторски титли и трудов стаж.

Традиционно те участват в по две комисии. За работата си във всяка им се полагат по 15% над заплатите, или допълнителни 732 лв. Така с участие в две комисии и с бонуса от 25% заплата им може да стигне 7569 лв. за месец. Към тях се прибавят и представителни разходи, които досега бяха почти безотчетни и които доближават 3 000 лв. на месец.

Най-високо е възнаграждението на председателя на парламента – 55% над заплатата, или общо 7570 лв. С участие в две комисии и бонус за допълнителни задачи заплатата му стига 10 255 лв.

Народните представители от парламентарните групи и нечленуващите в група трябва да обявяват на всеки три месеца на интернет страницата на НС информация за изразходваните средства, като се посочват и получателите на парите, записа в друга разпоредба парламентът.

Признават се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа. Няма да се признават за разходи обаче, ако депутатите ползват за служебни цели частни автобусни линии.

Народният представител не може в това си качество да приема подаръци, освен ако са протоколни и на стойност до една двайсета вместо досегашните една десета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев публикува във Фейсбук скандалните предложения, внесени от хората на Христо Иванов-Атанас Славов, Иван Вельов и Надежда Йорданова.