Юда от Президентството

Пламен Узунов бе монтиран в МВР с идеята да бъде „чистач“, който да „разчисти“ министерството за бъдещ министър от БСП

0
243
пламен узунов
Пламен Узунов - вдясно е дегизиран като Хитлер.

Бившият министър, популярен като Листовката, явно смята себе си за институция

И Юда беше там. Това написа в социалните мрежи в свое оправдание съветникът на президента Румен Радев Пламен Узунов след обществения скандал с негови снимки с мустаци „Ала Хитлер“ и нацистки поздрав. За хората отсъствали от час по история ще добавим, че поздравът е римски, но да не изпадаме в дребнотемие.

Бившият вътрешен министър от последното служебно правителство дава малко закъснели, но „солидни“ аргументи в своя защита. Било преди 14 години на купон, някой нарочно извадил тези снимки, за да „дискредитира мен и институцията на президента“.

Явно съветникът на г-н Радев по антикорупционните въпроси смята себе си за институция и не смята да подава оставка въпреки призивите на премиера Борисов. Държавният глава си трае и явно също няма намерение да се раздели с този свой безценен кадър в борбата с корупцията.

Пламен Узунов бе монтиран в МВР с идеята да бъде „чистач“, който да „разчисти“ министерството за бъдещ министър от БСП. Но нещата някак си не се получиха. Ментор и патрон на Узунов се оказа бившият вътрешен министър от кабинета Орешарски Цветлин Йовчев.

И двамата с президентския съветник се оказаха свързани с т.нар. Библиотекарски институт. В МВР за заместник министър бе привлечена дясната ръка на Йовчев Маринела Белева. Дамата произведена за ден в комисар и назначена за шеф на дирекция, а след края на кабинета Орешарски, покрита в Държавната агенция технически операции-ДАТО.

В интерес на истината Узунов направи каквото можа. То не бяха безкрайни безсмислени национални съвещания, с четене на лекции от известни писатели и закани за прочистване на министерството.

Бяха атакувани ключови дирекции като „Инспекторат“, започнаха кадрови кадрили с отстраняване на шефове на областни дирекции.

Узунов влезе в историята като министър Листовка, заради разлепените по негова идея в страната списъци с имената на кварталните инспектори.

И за награда за свършената работа бе прибран на топло в президентството като съветник.  Това се случва не само при президента Радев. А и при неговите предшественици.

Мътният статут на президентския съветник и апарата на „Дондуков“ № 2 дава възможност в институцията да бъдат прибирани политици или“наши хора“ останали без работа. И някои започнаха да се чувстват като недосегаеми.

Какъв е ефектът от този апарат е друга тема.  Та Юда от Президентството ни обясни вчера колко морален и чист човек е. А и какъв хубав купон е имало преди 14 години.

И никой не го попита: Нали по ваше време е правена инспекцията на оградата на границата? Ако е имало нарушения, корупция, данни за извършени престъпления при строежа защо сте си мълчали? Не ставате ли така съучастник в престъпление? И защо не сезирахте прокуратурата ?

Ако пък е нямало такива данни съветникът вместо купонджийски снимки да беше дал пресконференция и да опровергае твърденията на опозицията за корупция при строежа на границата.

Едва ли.