12 часа Рашков „разследва машините“, еднодневната проверка без резултат

0
373
Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на купон на БожковСнимка: фейсбук

Шефът на „Сиела“ е бил на 20-минутна приятелска среща в МВР, а не на разпит

12 часа вече няма нито вест, нито кост от усилията на Бойко Рашков в разследването на появилите се незнайно откъде над 600 нелегални машини за гласуване.

След като Breaking.bg първи съобщи за „изплувалите“ отнякъде още 199 устройства за гласуване във военното училище „Тодор Каблешков“ вчера вечерта, Рашков, който мълча пет дни, реши да действа тази сутрин или му казаха да действа.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на „Сиела Норма“ АД. Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването й обществото ще бъде уведомено за резултатите. Това съобщиха от МВР в 9,30 часа днес. До момента резултати обаче няма.

На обяд в Кърджали временният вътрешен министър информира журналистите, че нямало данни с тези машини да се манипулира вота без да се позове на нищо. Официална информация от МВР за резултатите от проверката няма.

Докато Рашков вилнееше в Кърджали, главният секретар на МВР Петър Тодоров е привикал на среща шефа на „Сиела-Норма“ Веселин Тодоров. Това бе димна завеса, която трябваше да покрие скандала с машините. На придворни журналисти бе съобщено под сурдинка, че Тодоров бил викнат на разпит, което изобщо не отговаря на истината. Според информирани хора в МВР шефът на „Сиела“ е бил на среща с главсека Тодоров в рамките само на 20 минути, което няма нищо общо с какъвто и да било разпит. По-скоро точно обратното. Приятелска среща на кафе на главния секретар с приближения на кръга „Капитал“, Мая Манолова и Демократична България Тодоров. Двете партии бяха най-яростни противници на решението на ЦИК да се броят разписките от машините.

Най-сетне се размърда и прокуратурата. В Софийска градска прокуратура има образувано производство за скандала с никнещите като гъби устройства за гласуване на различни места в София, които сериозно подкопават вярата в честността на изборите на 14 ноември.