Борисов говори с Радев по телефона за мерките срещу коронавируса

0
770
Бойко Борисов Снимка: архив

Премиерът ще иска среща със всички парламентарни групи за промяна на закони

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът Борисов заедно с председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, които също присъстваха на разговора на министър-председателя, информираха държавния глава за мерките, които Щабът и правителството са предприели до момента.

Премиерът изтъкна пред държавния глава необходимостта всички институции да бъдат единни в борбата срещу пандемията, така че българските граждани да имат непоколебимо доверие в държавата в този момент и да са сигурни, че ще тя ще работи изцяло в техен интерес. Борисов акцентира и върху забележителния консенсус, с който Народното събрание гласува обявяването на извънредно положение в страната.

Министър-председателят отбеляза, че броят на установените случаи на коронавирус в България само за един ден се е увеличил с 30 % и случаите на инфектирани са вече общо 41 за страната. Премиерът Борисов заяви, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. Борисов беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за да бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство. По тази причина министър-председателят заяви намерението си да разговаря с представители на всички парламентарни групи.