Борисов: ЕС трябва да е единен

Според председателят на съюза Доналд Туск ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани

0
54
борисов
Пресконференцията на Борисов, Юнкер и Туск. СНИМКА: eu2018bg.bg

Няма обаче да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни, обяви Юнкер

Ползите за България от срещата на върха в София са много повече, отколкото негативите, които изстрадахме през тези два дни. Благодаря на всички лидери, които до един дойдоха в София. Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ.

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата на върха ЕС – Западни Балкани. „Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна“, подчерта той. „Имахме една много добра дискусия, много честна и искрена. Отдавна не съм чувал да се говори толкова искрено“, заяви Борисов. Българският министър-председател се обърна към чуждестранните журналисти, за да разсее притесненията от разширяването на ЕС. „Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, то нейният БВП ще е 96 милиарда евро в хазната на ЕС. „За сравнение колкото на страна като Словакия.

Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС, политическите им елити да се стремят да покрият критериите на ЕС или да дойдат външни сили в региона. Всички си тръгнаха оттук с по едно наум“, каза Борисов. „За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геополитически страни, единственото спасение е да сме единни. Вече сме осъзнали, че силата на ЕС е в това. Солидаризирам се с всичко, което казаха колегите преди мен. Видяхте колко споразумения бяха подписани днес“, подчерта Бойко Борисов. По думите му е било постигнато много, за да може след срещата в София, лидерите да си тръгнат с готови подписани проекти.

Искам да се присъединя към всички, които поздравиха България за отличната организация. Това каза на пресконференция след Срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС ще се придържа към ядреното споразумение. Обявените американски санкции няма да останат без ефект. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите европейски предприятия, особено малките и средните.

Вчера вечерта бях насърчен от дебата, който водихме, тъй като предложенията на ЕК бяха последвани от държавните и правителствени ръководители. Започваме процес към връщане към така наречения регламент от 1996 г., който е свързан с екстериториалните санкции в ЕС. Трябва да го направим и същевременно не бива да изчакваме. Освен това решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка да посредничи на инвестициите на европейските предприятия в Иран, заяви Юнкер. ЕК ще продължи сътрудничеството си с Иран. Трябва да защитим европейските фирми, които инвестират в Иран, добави той. По отношение на търговията между ЕС и САЩ трябва да съм много ясен, че искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, включително по втечнения природен газ и доброволно сътрудничество между регулаторите между двете страни – това трябва да бъде основата за търговските преговори. Готови сме да обсъждаме реформа на Световната търговска организация със САЩ. Накрая при условиe, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите до индустриалните продукти, особено автомобилите, включително либерализацията на държавните поръчки. Няма обаче да преговаряме със САЩ с дамоклев меч, който виси над главите ни. Това е въпрос на достойнство и търпение, завърши Жан-Клод Юнкер.

ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Това заяви по време на изявления след Срещата на върха председателят на ЕС и председател на срещата Доналд Туск. Според него няма друго бъдеще за Западните Балкани освен ЕС. „Няма план Б, няма друга алтернатива“, сметна Туск. Председателят на ЕС благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип. „Те направиха нещо нещо, отлично, наистина съм впечатлен от вашата ефикасност“, посочи той. Туск описа срещата ЕС-Западни Балкани като ползотворна. „Току-що приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС-Западни Балкани“,заяви Туск. „Това е най-добрата илюстрация за това, че интеграцията та Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС“, допълни той. По думите му по време на срещата е препотвърдена общата перспектива. „Обсъждахме как да подобрим връзките на Западните Балкани. Пакетът от мерки, който подписахме преди малко е нова инициатива за сътрудничеството“, посочи Тукс. Той допълни, че са удвоени средствата за Еразъм, както и се е стигнало до договаряне за частни инвестиции чрез подобряване на банковите гаранции. „ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата програма“, посочи той. Туск коментира и ядреното споразумение с Иран. „Що се отнася до ядрената сделка, ЕС ще я поддържа, докато Иран се ангажира и изпълнява условията по нея“, посочи той. Той обясни още, че исторически и георграфски Западните Балкани са част от Европа и трябва да има и политически последствия. „Разширяването е политически феномен. Трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции“, заяви Туск.