Борисов: И ние можехме да спрем Румен Радев за президент, но му разрешихме

Аз не мога да спра Младен Маринов след като не иска да бъде главен секретар, посочи още премиера

0
836
борисов
Бойко Борисов

Сега аз ли водя войната, попита той

Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време. Преди два месеца ние намалихме външния дълг на България. В първата двойка на Европа сме. Поколенията след нас имат 25% външен дълг. БВП расте и то трайно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуската на Американската търговска камара.

Аз се радвам, когато се откриват заводи, производства. Това е полезно за България. В сферата на земеделието и на ИТ сектора нещата се развиват изключително добре“, обясни премиерът. Той напомни, че безработицата в момента е на най-ниските си нива. „В момента тя е под 5%. И сега дори трудно намираме работници“, добави Борисов.

22 години България е във валутен борд. Ние се научихме да живеем в него, 2 лева=1 евро. 10% е плоският данък. В България има най – добрите условия за правене на бизнес“, напомни премиерът.

Борисов не пропусна и да коментира темата Западни Балкани. „Тя беше сложена именно от България на масата“, напомни той и добави: „Това е най – сложната тема. В Западните Балкани имаме 4 – 5 стратегически играча“.

Във вътрешнополитически план от всяко нещо се създава скандал. Пример е оставката на главсека на МВР Младен Маринов. Когато един човек направи волеизявление, че не иска да не е на даден пост, какво трябва да направя? И ние можехме да не разрешим на Румен Радев да стане президент, но му разрешихме. Можехме да го спрем“, заяви Борисов и добави: „Трима министри чакат. Каква ми била логиката? Аз не мога да спра Младен Маринов да не бъде главен секретар. Само президента може да го спре, да го разубеди. Има си началници на кабинетите. Ако някой е сбъркал, кажете, извинете се. Няма нищо лошо.

Сега съм казал на парламентарните ни групи, докато не се разпише искането за Маринов, да не се вкарва в НС. Да не предизвикваме нови бури. И сега аз ли водя войната? Винаги съм уважавал Президентството и хората в него“, заяви още Бойко Борисов.