Борисов към президента: Защо си играе със страховете на хората, заради политически PR

0
145
Бойко Борисов Снимка: архив

Как Радев не е предвидил тази криза, попита премиера

Министър-председателят Бойко Борисов разтълкува наложеното вето върху Закона за извънредното положение по време на брифинг в Министерски съвет. Всички в парламента се съгласихме, че мерките на нашето правителство са най-добрите в Европа, заяви Борисов.

„Разбира се, президентът услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата. Когато се приемаше законът, г-жа Дариткова ми се обади и каза, че БСП искат да излизат от залата, ако ме е излъгала тя, лъжа и аз. Ако не, приемете техните предложения за спекулата и ние ги приехме, разбира се, както всички досега, те ни връщат точно тези предложения във времето на зрелия социализъм, когато в плод и зеленчука на етажерките имаше домати и краставили, а цитрусите, примерно, се продаваха отзад от магазинера. Това си беше спекула, каза още Борисов.

Борисов коментира, че само за два дни президентът Радев е променил напълно мнението си.

„До последния лев ще стискаме, за да не останат пенсионерите без пенсия“, заяви премиерът.

Той ми каза, че ще върне закона заради думата невярна“, заяви още министър-председателят.

„Искам всеки, които е специалист и доктор да си каже думата и за последващите мерки, защото никой не може да ни каже каква ще е ситуацията след пандемията. Всички казват, че мерките ни са най-навременни и най-точни. По предписание на Щаба, там където има струпване на хора се разпространява бързо вируса, едно по едно ги затворихме тези места“, каза той.

„Ако се пусне свободно пандемията, ще дойде пикът, плато и ще спре,но здравните системи няма да издържат. Когато натискаме буквално разпространението на вируса, ние си създаваме време, за да могат да се разболяват хора и да се лекуват. Правим го в името на всеки българин. Ние, с моите колеги, носим цялата отговорност“, категоричен е Борисов.

По думите му още утре, когато влезе закона, те няма да гласуват за текста на БСП. „Ако има по-добър текст, то той ще се подкрепи. Затова, когато ми дадоха това, което е говорил президента Радев и това, което той каза в четвъртък – няма нищо общо едното с другото. Тогава аз приех нещата, които каза за много правилни“, обясни министър-председателят.

„Първата и основна задача, за която полагаме усилия и се е доказало в световен мащаб е – да не се събират хора на едно място. България е била във войни, плащала е репарации и е била на купонна система и е оцеляла.

Сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата. Второто нещо за което ние се грижим е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. До последния лев ние ще стискаме, за да имат нашите пенсионери пенсия. Всякакви безумни предложения. Радев не е казал една конкретна мярка. Всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не е казал за колко време. Ние сме подвластни на времето. Ако автомобилните гиганти спрат, то нашите заводи за къде ще произвеждат електроника, седалки, врати и т.н.“, запита Бойко Борисов.

Борисов попита защо Радев не е предвидил тази криза. „Имахме облекла и веднага ги раздадохме. Днес ми се обади премиерът на Македония и ми се моли за лекарството, което днес Мутафчийски раздаде на болниците. Дай ми само една опаковка, моли ме той. Всяка опаковка я търсим и докарваме от целия свят. Италия иска 90 млн. маски на месец. Кой можеше това да го предвиди, дори и Китай- най-мощната икономика не успя. В 10 си говорихме. Сега като се събрахме с колегите – все едно не сме говорили със същия човек“, подчерта още Борисов и добави, че всеки ден по два пъти се дават брифинги и всеки един министър е пред хората и ги информира.

„Полша изкара и армията по улицата. Армията у нас ще се използва за тилови действия, за да подпомогне другите“, каза той. „Това няма да ги обиди“, подчерта още премиерът и добави, че това са мъже в разцвета на силите си – защо да не помогнат.

„Държавният резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Той е на сайта на Министерство на финансите. Ако след три месеца изчезне коронавируса – искам най-добрите да измислят къде и какво точно да подпомогнем, трябва да има пари за пенсионерите. Най-важно е здравето на хората“, заяви още той.