Имаме нулев миграционен натиск, обяви премиерът

Както България си е затворила границите, това трябва да го направят всички европейски държави

0
55
борисов
Бойко Борисов

Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млд. лева сме го направили с кохезионните фондове, допълва той

Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на конференция на високо ниво в София, посветена на бъдещето на политиката по сближаване в следващия програмен период.

Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млд. лева сме го направили по тези програми. Това дава възможност за повече инвестиции, повече брутен вътрешен продукт, повече квалификация на хората, които упражняват труда си и повече свързаност между континентите – ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е много важна, заяви Борисов.

Кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на Европейския съюз. Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне Европейския съюз – в следващата рамка липсват доста милиарди, посочи министър-председателят.

Много важни в бъдещия програмен период са общата отбранителната сигурност, дигиталната инфраструктура и справянето с миграционната криза. Всеки ден в информационния видеообмен виждаме как десетки души продължават да се давят, да страдат и всички имат една притегателна точка – Европа. Вчерашното денонсиране на споразумението за реадмисия между Гърция и Турция е много тревожен сигнал в тази посока. Затова трябва да кажа, че България не само си спазва споразумението, а имаме нулев миграционен натиск. Нашето споразумение с Турция се изпълнява на 100%, подчерта Бойко Борисов.

Той отбеляза, че темата за мигрантите е много важна. Дори и в една от най-подредените държави – Германия, шест месеца буксуваха, докато си направят правителство, заради споровете по темата. Ако се поставим на мястото на сирийците, иракчаните, либийците и детската градина, училището е разрушено, как бихме подходили – всеки ще си събере багажа и ще търси място, където децата му да живеят в мир, каза премиерът.

Ситуацията на Западните Балкани може много бързо да се превърне в това, което беше преди 20 г. – войната в Косово, масовите гробове. На Балканите всичко се случва много бързо и се пренася на европейски терен. За перспективата на Западните Балкани вълшебната думичка е свързаност. Това е изключително важно за региона, за да не напускат младите хора, работниците – тогава няма да има кой да плаща пенсиите, популистки партии вземат властта и се получава проблем в сърцето на Европа. Докато тази свързаност с пътища, пристанища, дигитална инфраструктура гарантира, че народите имат перспектива и тук ще стане по-добро място за живеене. Полагаме много усилия е тази посока, предупредил съм какво ще се случи, ако не не правим тези неща, заяви Борисов.

Така преди четири години казах, че трябва да затворим границите и бягащите от войната да не бъдат пускани само през официалните гранични пунктове и то само докато свършат войните. На Юнкер му казах – кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил паспорта да видим дали ще те пуснат.

А ние не само им казваме добре дошли, но им помагаме с много милиони. Така както България си е затворила границите, това трябва да го направят всички европейски държави. А тези, които нямат външни граници, трябва да подпомогнат финансово държавите с външни граници, особено Италия и Гърция. Трябва да гарантираме на хората, че този процес ще бъде овладян. Всяка една държава трябва да си свърши работата и да подкрепим тези, които имат нужда. Европа произвежда толкова кораби, има толкова армии – ще се командироват и процесът ще спре. Надявам се, правейки необходимите компромиси, да вървим напред, каза още Бойко Борисов.