Караянчева иска спешно приемане на законови промени за защита на жертвите на домашно насилие

Кани всички депутати, прокурори, съдии и неправителствени организации

0
60
парламент
Цвета Караянчева

В сряда председателят на парламента лично ще представи пред правната комисия мотивите на законопроекта

На 25 октомври група депутати от ГЕРБ внесохме в деловодството на Народното събрание Проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който даде възможност за далеч по-силна защита на жертвите. Броени дни след това станахме свидетели на бруталното убийство на жена и едногодишно детенце в столичния квартал „Надежда“.

С огромна болка и тревога трябва да повторим, потретим и, ако е нужно, да го кажем сто пъти, че случаите на домашно насилие и агресия, най-вече срещу жени, се превръщат в постоянно присъствие в новинарските емисии. Това написа във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Повече от очевидно е, че тези промени в НК трябва да бъдат обсъдени колкото е възможно по-скоро със заинтересованите страни и широката общественост, за да влязат за гласуване в Пленарна зала.

В сряда, 7 ноември 2018 г., от 14.30 часа в зала 134 в сградата на парламента на пл. „Кн. Александър І“ 1 на заседание на Комисията по правни въпроси лично ще представя мотивите на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, жертви на домашно насилие, и всички форми на агресия срещу тях. /На тези, които ще избързат да ме поправят, че и мъже страдат от домашно насилие, искам веднага да кажа – да, по принцип това е така, но нека да погледнем статистиката и да спрем да се правим на интересни./

Целта ни като вносители е да бъде създадена цялостна система за промяна в наказателното право за инкриминиране на всички последици от домашно насилие, за да има превенция преди неговото извършване и последващо наказание.

Обсъждането организират съвместно Комисията по правни въпроси и Министерството на правосъдието.

В заседанието ще участват председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, народни представители. Поканени са представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, академичните среди и неправителствения сектор.

На обсъждането са добре дошли да присъстват и всички заинтересовани организации, които ще имат възможност да споделят своите мнения и препоръки по законопроекта.

За пореден път отправям призив към всички парламентаристи от всички парламентарни групи, независимо от идейните противоречия и/или тактически трикове, да се отзоват с цялата си отговорност. Както казах преди седмица, този законопроект носи името на всяка четвърта жена в България, пише още Цвета Караянчева.