Митници и жандармерия проверяват всички цигарени фабрики

Сестрата на БСП депутата Драгомир Стойнов се оказа шеф на дирекция в митниците

0
173
цигари
Проверката била във всички фабрики у нас.

Проверяват „Булгартабак“ и  заводите на т.нар. Пещаци за нелегално производство на цигари

Агенция „Митници“ съвместно с жандармерията са организирали акция в местата за производство на цигари, като се проверява за нелегална продукция. Това се разбра от извънреден брифинг на ръководството на агенцията, цитирано от „Медиапул“. Акцията е по сигнали, че български компании правят цигари с чужди марки за пазари извън Европейския съюз.

Според „Медиапул“ се проверяват фабриката на „Булгартабак“ в Благоевград, свързана с депутата Делян Пеевски, както и тази на „Кинг Тобако“, която притежава заводите в Пловдив и Стара Загора и чрез поредица от фирми е свързана със собствениците на „Винпром Пещера“ или т.нар. Пещаци.

Акцията е започнала на 1 февруари и включва всички производства. Ръководството на агенцията обясни, че такъв тип мониторинг не се прави за пръв път.

През миналата година турските служби написаха доклад до Интерпол, в който се оплакаха, че контрабандни цигари от България влизат на територията на Турция през съседните й страни. В доклада бе споменато името на „Булгартабак холдинг“.

В допълнение агенцията отчете, че 2017 г. е поредната година, в която приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия нарастват с 2.8% в сравнение с 2016 г. Това заяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, цитиран от агенция „Фокус“.

Анализът на данните за годината, който е достъпен на интернет страницата на Агенция „Митници“, показва, че независимо от значителния ръст на приходите от акциз за цигари през януари през първото полугодие на 2017 г. приходите от акциз за групата изостават от събраните за първото полугодие на 2016 г. със 150.1 млн. лева (12.5%).

През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди) се регистрира изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 г., без за това да са налице обективните пазарни потребности. Изоставането е главно за сметка на спада в освободените за потребление количества цигари, които за трите месеца намаляват с над 780.0 млн. къса спрямо същия период (данъчен) на 2016 г.

През второто полугодие на 2017 г. приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия се увеличават с 19.5% спрямо същия период на 2016 г. като достигат 1.3 млрд. лева, с 266.7 млн. лева (25.4%) над събраните през първото полугодие на 2017 година.

Предвидимата икономическа среда и институционалната стабилност на органите, ангажирани в администрирането на приходите от акциз и контрола на цялостната верига за доставката на акцизни стоки, доведоха до пълно компенсиране на изоставането на приходите през първото полугодие на 2017 г. и в крайна сметка до изпълнение на заложените за 2017 г. приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия, заявява Георги Костов.

Той атакува и депутата от БСП Драгомир Стойнев, който заявил преди дни, че държавните институции се ползват за репресии срещу опозицията.

Вие най-добре знаете, че това не е така. Защото сестра ви оглавява една от водещите дирекции в Агенция „Митници“, отговарящи за обществените поръчки“, заяви Костов.