Премиерът за оставката на Петкова: Тя е честен човек

След среща с Патриотичния фронт ще се решава кой да е новият министър на енергетиката

0
113
премиер
Бойко Борисов

Според него правителството не може да влияе на частна сделка в Чехия

Премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти в Брюксел, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета.

Той обясни, че тази сутрин е разговарял с Петкова и разбрал от нея, че наистина се познава от 20 години с пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова, която бе посочена за купувач на активите на чешката компания у нас.

«Г-жа Петкова е честен човек, като се върна ще се срещнем с коалиционните партньори кой да я замести. Сделка между частни компании в Чехия, ние няма как да контролираме и да попречим. Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Преди дни една телевизия беше продадена за огромна сума, защо не попитате има ли общо правителството там», допълни той.

Според него има КЗК, КФН, ДАНС, които да проверят произход на пари. „Не сме влияли на тази сделка. Първата ни оставка бе когато ЧЕЗ забавиха фактурите и при хората дойдоха по две сметки. Нито аз, нито енергийният министър могат да повлияат на тази сделка“, припомни Борисов.

Според него сега има институциите и независимият регулатор КЕВР трябва да проверят сделката. „Репутацията на правителството да не се влияе от тази продажба, с която не сме ангажирани по никакъв начин. Правилното е г-жа Петкова да даде оставка. С коалиционните партньори ще решим кой да я замести“, каза Борисов. 

Той подчерта, че държавата няма как да влияе и да упражнява власт над ЧЕЗ, Енерго Про и ЕВН.