Премиерът отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Иванов ще се срещна с президента Радев

0
341
борисов
Бойко Борисов

Интеграцията на Македония в ЕС и НАТО не трябва да бъде поставяна под въпрос, се казва в позиция на външно министерство

Министър-председателят Бойко Борисов отказа срещата си с македонския президент Георге Иванов. Тя трябваше да се състои утре.

Това потвърдиха от Министерски съвет. Мотивът за отказа е, че македонският президент изгони премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева също е отказала да се срещне с Иванов.

„Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност.

Ясна е и позицията на президента на Репубкиа Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, се казва в позиция на МВнР.

Македонският президент пристигна днес на посещение в България и в 12,30 часа се очаква да даде съвместна пресконференция с президента Румен Радев.