Радев се отметна, насрочи изборите за 4 април

0
88
Румен Радев

Пак поиска гласуване по пощата и видеонаблюдение на секциите

Президентът Румен Радев подписа указ за парламентарни избори на 4 април. Това обяви самият той в обръщение към нацията.

Така той отстъпи от първоначално анонсираната от него дата – 28 март, а определи вота за следващия 45-и парламент със седмица по-късно.

Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условия на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки за гарантиране на прозрачност и повишаване на избирателната активност, заяви Радев. Той изтъкна, че в тези условия е най-важно запазването на здравето на хората.

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, повтори той.

Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства за представителите на изборната администрация е важна стъпка, посочи още той, като наблегна на нуждата от промени в Изборния кодекс.

Радев отново поиска гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на преброяването на бюлетините.

Доводите, че броени месеци преди изборите, не трябва да се правят промени в изборния закон, неведнъж са били пренебрегвани, каза още Радев. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност.

Радев повтори, че очаква ЦИК в най-кратки срокове да разгърне активна кампания за обучение на администрацията за машинния вот и разясняването му за избирателите.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна. По думите му кризата изисква час по-скоро легитимен парламент и активно правителство, в същото време и предприемането на адекватни здравни мерки, с което той аргументира избраната дата, която е със седмица по-късно от първоначално анонсираната от него – 28 март.