САЩ оттеглят обвиненията срещу Желяз Андреев

Българинът го грозеше присъда от 25 години зад океана

0
46
борисов
Бойко Борисов

Това младо момче няма да бъде екстрадирано, обяви премиерът Борисов

Изключително сложна ситуация, но с положителна развръзка. Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. от Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ.

Това обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. „Искам да благодаря на всички колеги, които работиха по този случай. Знаете колко срещи проведохме и разговори. Тогава ви помолих само да не се коментира много тази тема, за да не пречим. Това младо момче няма да бъде екстрадирано. Мисля, че днес приключихме случая. Искам да благодаря и на нашите партньори от САЩ, както и на посланик Ерик Рубин. Развръзката е добра и това е най-важното“, каза още Борисов.

„Искам да благодаря на всички, които работиха по моя случай. Знам, че са проведени много срещи, разговори, преговори. Благодаря на всички. Може би днес съм най-шастливият човек в България“, заяви от своя страна Желяз Андреев.

Андреев, който работи за български офис на американска компания, бе обвинен, заедно с още четирима българи, че е съучаствал в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии, като по това обвинение го грозеше присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара.