След коалиционния съвет: Съжаляваме, БСП, но правителството и мнозинството са стабилни

Социалистите могат да събират тен спокойно, няма да падне кабинета, обяви Красимир Карачанов

0
169
правителство
Коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти остава стабилна, увериха лидерите.

Нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис, заяви премиерът Борисов

Нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис в интерес на обществото. Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато. Направили сме график за срещи между парламентарните групи и правителството. Изяснихме мотивите за спорните законопроекти. Оттук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим. Това каза премиерът Бойко Борисов след извънредния съвет на управляващата коалиция.

Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. И то не заради властта, постовете, а заради това че всичко останало би означавало голям хаос. Параметрите, по които държавата работи в момента, финансови и икономически, БВП са най-добрите за всички времена на тази държава. Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят, имахме изключително успешно европредседателство, а от формата „16+1“ излязоха доста европейски инициативи.

За първи път в България беше японският премиер. На фона на всичко това, което постигаме с толкова усилия, някакви междуличностни отношения нямат никакво значение. Благодаря на колегите, че загърбиха свето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Противоречията сега са изгладени, заяви Борисов.

Имахме два дни сбирки и изяснихме доста въпроси, които преди това бяха разрешавани по неправилен начин – когато между нас имаше противоречия, те излизаха пред медиите, заяви председатерлят на ПГ ан Обединените патриоти Волен Сидеров.

Всеки от нас е човек има право на реакции. Нашите противоречия през медиите не трябва да се приемат разрушително. Аз не съм разрушител, напротив, бях един от моторите за създаването на управляващата коалиция и от тогава повтарям, че трябва да направим така, че от създаването на коалицията трябва да има полезен резултат. Ако сега отидем на предсрочни избори, това означава хаос. Оттук нататък нашите действия не трябва да предизвикват съмнения, че искаме предсрочно прекратяване на мандата.

Трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, така че да не се пораждат съмнения и прехвърчане на искри. Между нас няма фатални разлики. Така може да бъде и за в бъдеще, но първо всеки един от нас трябва да победи себе си и желанието да се налага над другите. Тогава и в Министерски съвет, и в парламента ще има синхрон. Искам специално да благодаря на г-н Борисов, тъй като той влезе в ролята на координатор и на помирител на всички нас. Понякога трябва да има баланс – той успя да ни убеди, че балансът е най-важен от всичко, заяви Сидеров.

Колегите от БСП да не се притесняват, правителството и мнозинство са стабилни, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Искам да успокоя колегите от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят през август. Спокойно да излизат в почивка, да си правят тена и да събират сили за новия сезон от септември нататък. Пожелавам им приятна почивка, добави Каракачанов.